Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nagomilani neopravdani sati

Uzbuna u školama zbog sve češćeg markiranja učenika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vjerojatno nema učenika koji tijekom školovanja nije barem jedanput 'markirao' s nastave. No, neopravdani izostanak ili bijeg s nastave ili pojedinog predmeta uzeo je sve više maha, a hrvatski srednjoškolci nakupili su pozamašnu brojku neopravdanih sati.

Barem jedanput s nastave se pobjeglo. Opravdanja razna. 'Nisam htio dobiti jedan pa sam mislio bolje neopravdani, nego jedinica', kaže Filip Barbarić, učenik četvrtog razreda III. gimnazije iz Osijeka. 'Kolektivno bježanje, kava, prijatelji, to je normalno', kaže Filipov kolega Ivo Brzica.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zakonske izmjene Medvjeđa usluga: Roditelji će školama moći još lakše lagati za svoju djecu? Ilustracija Brojka porasla Školske drame! Ravnatelji upozoravaju da roditelji manipuliraju: "Neki vide da na taj način uspješno prolaze i kalkuliraju s time"

Nekima bježanje ne pada na pamet. 'Ne bježim, moji izostanci tiču se ili bolesti ili prijevoza, koji kasni zato što sam putnik', kaže Lucija Drašinac iz četvrtog razreda osječke III. gimnazije.

>> Zbog markiranja kazne roditeljima i do 5 000 kuna

Izostanak po izostanak do neslavnog rekorda u županiji. U školskoj godini 2008/2009. srednjoškolci su izostali 1,11 milijuna školskih sati. To znači da svaki učenik u prosjeku dva tjedna nije bio na nastavi. U sljedećoj školskoj godini taj broj raste na 1,13 milijuna sati. U prosjeku, učenik dva i pol tjedna nije bio na nastavi.

To je dovoljno za uzbunu među profesorima. 'U situacijama kad se ne opravdavaju sati na vrijeme zvali smo roditelje, pa smo razgovarali s učenicima o razlozima izostajanja', kaže pedagoginja Mira Pašalić iz III. gimnazije u Osijeku.

U većini slučajeva razlozi izostajanja bili su opravdani. 'Kada su djeca na dužem bolovanju, kada su djeca na različitim aktivnostima, kako izvanškolskim, tako kada zastupaju školu', nabraja ravnateljica III. gimnazije Snježana Barabaš-Seršić.

Dok je škole, bit će i popularnog markiranja. 'To je kao neki sastavni dio škole, tako da mislim da treba nekad', kaže Ivan Kunsaba, još jedan maturant iz III. gimnazije.

Tada treba i preuzeti odgovornost. Ponekad je roditeljima to teško shvatiti. 'Stvarno ima situacija kad roditelji opravdavaju i ono što mi znamo i učenik zna da nije opravdano', kaže Mira Pašalić. Broj izostanaka ipak se počeo smanjivati. Svjesni su srednjoškolci da im je za vrijeme nastave mjesto u klupama, a ne na ulici.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene