452018
452018
452018
452018
452018

ZAKON JE VEĆ U IZRADI - Uvode se dva nova zanimanja

Vlasti rade na novom zakonu kojim će se uvesti dva nova zanimanja, najavljeno je na završnoj konferenciji projekta "Izrada standarda zanimanja i standarda kvalifikacija stručnjaka za obrazovanje odraslih".

 
 
 
 
Zapošljavanje (Foto: Ivica Galovic/PIXSELL)
Zapošljavanje (Foto: Ivica Galovic/PIXSELL)

U izradi je novi zakon o obrazovanju odraslih u Hrvatskoj, kojim će se uvesti dva nova zanimanja- nastavnik za obrazovanje odraslih i andragog, voditelj ustanove koja se bavi obrazovanjem odraslih, najavljeno je u petak u Splitu na završnoj konferenciji projekta "Izrada standarda zanimanja i standarda kvalifikacija stručnjaka za obrazovanje odraslih".

Ta će nova zanimanja biti upisana u Registar hrvatskog kvalifikacijskog okvira i u Hrvatsku kvalifikaciju zanimanja,.

"Ovim projektom želimo uvesti reda u obrazovanje odraslih jer u Hrvatskoj postoji 506 organizacija za obrazovanje odraslih na kojima je 127.751 polaznika s kojima radi 10.620 nastavnika, a namjera nam je da se institucionaliziraju i standardiziraju stručnjaci koji su angažirani na poslovima obrazovanja odraslih," rekla je voditeljica projekta Marita Brčić-Kuljiš.

Projekat je financiran iz Europskog socijalnog fonda, a istraživanje je trajalo 14 mjeseci.

Podsjetila je da je u izradi i novi zakon o obrazovanju odraslih kojim će biti regulirano uvođenje dvaju novih zanimanja- nastavnika za obrazovanje odraslih i andragoga.

"Planirali smo da se već u sljedećem semetru, na proljeće 2017. godine omogući studiranje za profesiju nastavnika za obrazovanje odraslih koje bi trajalo dva semestra, a na kojem će stručnjaci koji već rade ili žele raditi u obrazovanju za odrasle dobiti potrebne kompetencije za taj posao," kazala je Brčić-Kuljiš.

Stručnjacima koji su već radili u obrazovanju za odrasle njihove stečene prakse i kompetencije bit će priznate na dodatnom studiranju za tu profesiju, dodala je.

U tijeku je i tiskanje monografije: "Povratak u budućnost: doprinos razvoju kurikuluma namijenjenih stručnjacima za obazovanje odraslih."

Suradnica na izradi ovog projekta Morana Kuludrović je istaknula važnost da se na hrvatskim fakultetima omogući studiranje za profesiju nastavnika i andragoga koji će biti angažirani na poslovima obrazovanja za odrasle.

"Nastavnici za obrazovanje odraslih će izvodiit nastavu a andragozi će biti voditelji ustanova za obrazovanje odraslih i brinut će o kvaliteti tih ustanova," objasnila je Kuludrović. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se