Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Utvrditi odgovornost Carle Del Ponte'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Akademije pravnih znanosti Hrvatske Željko Horvatić izjavio je kako Vijeće sigurnosti ne bi trebalo dopustiti najavljeni odlazak glavne tužiteljice Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Carle Del Ponte s te dužnosti.

Horvatić je utvrdio kako Carla Del Ponte ne može odstupiti s dužnosti bez utvrđivanja njezine odgovornosti za nestručnost i zloporabu ovlasti te trajno narušeno povjerenje država članica UN-a i svjetske javnosti u međunarodno kazneno pravo i pravosuđe. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hartmann kritizirala Del Ponte zbog navoda o trgovini ljudskim organima Slika nije dostupna Carli del Ponte zabranjeno predstavljanje knjige o ICTY-ju

Govoreći na današnjem, trećem stručno-znanstvenom skupu 'Haaški sud - 'zajednički zločinački pothvat' - što je to?', koji je u Zagrebu okupio poznate pravne stručnjake, povjesničare, akademike i neke članove hrvatske Vlade iz vremena srpske agresije na Hrvatsku, profesor emeritus Željko Horvatić istaknuo je kako je glavna tužiteljica odavno postala aktivni destruktivni dio međunarodnog kaznenog pravosuđa, jer kontinuirano, kako je istaknuo, nanosi štetu zamisli o njegovu djelovanju kao garanciji supranacionalne pravde i pravednosti za sve države i svakog člana suvremenog čovječanstva.

Prema njegovim riječima, 'zajednički zločinački pothvat' nije bio dijelom međunarodnog običajnog prava u vrijeme kada su počinjena djela koja se optužnicama stavljaju na teret, pa je takva optužba u suprotnosti s načelom zakonitosti.

Postupanje glavne tužiteljice i Tužiteljstva Haaškoga suda, iako nije u suglasju s pravnim načelima, kako ističe Horvatić, očito je u suglasju s najavljenim ostvarivanjem njihove uloge i ciljeva o političkoj i povijesnoj 'istini' koje nastoje postići, rekao je, zloporabom međunarodnog kaznenog pravosuđa.

'Ako ta zloporaba makar i djelomično uspije i ako takve 'istine' budu temelj presuda MKSJ, istina o međunarodnom kaznenom pravosuđu i primjeni međunarodnog kaznenog prava pred ad hoc Tribunalom za bivšu Jugoslaviju bit će, nesumnjivo, sramotni dio povijesti tog prava u prvom desetljeću 21. stoljeća', smatra Horvatić.

Akademik Josip Pečarić optužnicu za 'zajednički zločinački pothvat' smatra nastavkom agresije na Hrvatsku. 'Radi se o zločinačkom pothvatu Carle Del Ponte te krugova u inozemstvu i zemlji koji se s time slažu', rekao je. Voditelj skupa, bivši predsjednik Vrhovnog i umirovljeni sudac Ustavnog suda Hrvatske Milan Vuković pročitao je dio izlaganja američkog pravnika Eduarda Jambrušića koji je naslovio: 'MKSJ - tajni pothvat svjetskih moćnika'.

Jambrušić smatra kako je, radi zaštite hrvatskih interesa, neophodno ispitati kompetenciju i nadležnost Haaškog suda.

Tematizirajući pitanje 'nasilnika i žrtve', ističe kako je
stavljanje na istu optuženičku klupu Slobodana Miloševića i Ante Gotovine 'neukusno prema vrijednostima zapadne civilizacije'.

Milan Vuković je najavio održavanje četvrtoga skupa 7. prosinca 2007. kako bi se razmotrilo koje korake poduzeti zbog ponosa Hrvatske.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene