Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Run for Down

Utrka na nasipu: U Zagrebu se trči radi plemenitog cilja

Ilustracija
Ilustracija Foto: Nera Simic / CROPIX
Udruga sindrom Down u suradnji s Atletskim klubom Perpetuum mobile u subotu održava humanitarnu utrku RUN FOR DOWN na kojoj će se prikupljati novac za Udrugu te trčati ili hodati u znak potpore osobama sa sindromom Down - kromosomskim poremećajem s kojim se rađa jedno na 650 djece.

U humanitarnoj utrci, koja se održava na Savskom nasipu, trči se i hoda pet kilometara, nakon čega je organizirano druženje djece i odraslih osoba s Down sindromom. Prikupljeni novac bit će doniran Udruzi, koja okuplja 200 obitelji sa zagrebačkog područja i ima 130 aktivnih članova.

Pročitajte i ovo Video Dječaka s Downovim sindromom - 2 NIZ REAKCIJA NA SPORNU SNIMKU Majka dječaka s Downovim sindromom: "Ravnateljica vrtića rekla mi je - gospođo, ako vam se ne sviđa, ima još 10 drugih vrtića, možete ići" Slika nije dostupna Mislili su da ima pravi pištolj Švedski policajci ubili mladića s Downovim sindromom

Udruga provodi ranu intervenciju tek rođene djece senzomotornim vježbama dok je vrtićka i predškolska dob obuhvaćena individualnim defektološkim i logopedskim tretmanom. Školarci imaju poseban edukacijsko-rehabilitacijski i logopedski tretman koji je individualiziran i prilagođen svakom djetetu.

U sklopu Udruge djeluje i radionica za odrasle, te se podupire neformalno obrazovanje koje je jedan od načina rehabilitacija djece.

Pročitajte i ovo Razotkrivanje Bojana Glavaševića - 7 Razotkrivanje Svirao gitaru u Saboru, recitirao Shakespearea nasred Trga: "Političari se ne bi trebali bojati onih koji nas biraju"

Downov sindrom je kromosomski poremećaj s kojim se rađa jedno na 650 djece, a poznat je i kao "trisomija 21" jer postoje tri kopije 21. kromosoma, što sprečava normalan fizički i mentalni razvoj djeteta. Poremećaj nastaje uslijed viška jednog kromosoma ili dijela kromosoma u jezgri svake stanice tijela.

Sindrom Down uzrokuje pogrešno razvrstavanje kromosoma tijekom stanične diobe spolnih stanica, tako da se u stanici nađe višak cijelog ili dijela jednog kromosoma. Unatoč godinama istraživanja, razlog nastajanja sindroma je i dalje nepoznat.

Pročitajte i ovo Luka je na jedan dan postao policajac - 5 Plava odora Ispunjena dugogodišnja želja: Kako je Luka na jedan dan postao policajac i što smo svi mi naučili od njega

Zbog današnjeg ritma života parovi odlučuju imati djecu sve kasnije u životu te se zbog češćeg javljanja rođenja djeteta sa sindromom javlja kod žena iznad 35 godina, očekuje povećanje broja slučajeva sindroma Down.

Kod osoba sa sindromom Down postoji veći rizik od urođenih bolesti ili kasnije pojave nekih bolesti, poput srčanih grešaka, bolesti štitnjače, problema sa sluhom i vidom ili probavnim sustavom, Alzheimerove bolesti, leukemije.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene