Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rekordno brza odluka

Ustavni sud danas odlučuje o sudbini 'harača'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Početkom kolovoza uveden je poseban krizni porez, ili popularnije nazvan 'harač'. Danas, samo tri i pol mjeseca nakon njegovog usvajanja, Ustavni sud zbog kršenja Ustava mogao bi ga poništiti.

- Na sjednici Ustavnog suda RH, danas je na dnevnom redu 'ocjena suglasnosti s Ustavom Zakona o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke'.  Ova odluka Ustavnog suda predstavljat će svojevrsni brzinski rekord, kojem je uvelike pridonio pritisak javnosti. Harač, između ostalog, uopće ne uzima u obzir uzdržavanje djece, a Ustavni sud nedavno je pozvao stručnjake na raspravu oko ukidanja kriznog poreza zbog kršenja načela pravednosti. Ustavni sud mogao bi prihvatiti i mišljenje profesora Siniše Rodina, koji je ustvrdio kako 'harač' ima opravdanja i smisla isključivo do kraja tekuće godine, odnosno donošenja novog proračuna, piše Večernji list.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odbijeni Mesić i 80.000 građana Ustavni sud odlučio: Harač ostaje jer nije prekomjeran teret! Slika nije dostupna 50.000 građana protiv Uskoro odluka: Stručnjaci poručili da je 'harač' neustavan'

>> Ustavni sud do kraja godine donosi odluku o haraču

Slučaj 'harač' na Ustavnom sudu bit će, bez obzira na odluku, zapamćen i kao predmet kojeg je predsjednik Stjepan Mesić prvi predao na razmatranje, a nakon njega još i 60.000 građana, koji su se žalili na uvođenje kriznog poreza, tražeći od Ustavnog suda da ga poništi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene