Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tužba za klevetu

Ustavni sud odbio skinuti imunitet Josipoviću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ustavni sud je odbio zahtjev bivšeg predsjednika Udruge hrvatskih sudaca Vladimira Gredelja da se predsjedniku Republike Ivi Josipoviću skine imunitet kako bi ga mogao tužiti za uvredu i klevetu.

Skidanje predsjedničkog imuniteta Gredelj je zatražio zbog Josipovićeve izjave da je Gredelj 'najveća štetočina hrvatskog pravosuđa'. Josipović je to izrekao u javnoj polemici, nakon što ga je Gredelj prozvao zbog imenovanja Predraga Matvejevića izaslanikom u Međunarodnoj frankofonskoj organizaciji. Reagirajući na Gredeljeve tvrdnje da je tim imenovanjem napravio pogrešku Josipović je bivšeg predsjednika sudačke udruge i bivšeg predsjednika bjelovarskog Županijskog suda, danas odvjetnika, nazvao štetočinom i jednim od onih koji su najviše utjecali na slom pravosuđa.

Pročitajte i ovo Miro Bulj, gradonačelnik Sinja Privatne tužbe "Mojsijeva šlapa" mogla bi ga dovesti pred sud: Bulj tražio od kolega da mu skinu imunitet Slika nije dostupna Ustavni sud odbio skinuti imunitet predsjedniku Mesiću

Mato Arlović, ustavni sudac koji je potpisao odluku, objasnio je da se predsjednički imunitet ne može skidati zbog javnih istupa, jer bi u protivnom više vremena provodio na sudu nego u svakodnevnim obvezama.  Iako je podržao odluku, njegov kolega Davor Krapac bio je nezadovoljan obrazloženjem pa je najavio izdvojeno mišljenje, ističući da za odbijenje Gredeljeva zahtjeva ima niz drugih razloga. Među ostalim, ističe da Josipovićeva izjava ne dolazi od privatne osobe nego od predsjednika te da i Gredelj koji je istupao kao predsjednik sudačke udruge mora biti spreman na javnu kritiku. (Hina)



 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene