Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ODUZEO IM JOSIPOVIĆ

USTAVNI SUD ODBACIO TUŽBE Zagorec, Glavaš, Orešković i Rimac ipak bez činova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ustavni sud odbacio je tužbe bivših generala Vladimira Zagorca i Branimira Glavaša, pukovnika Tihomira Oreškovića i bojnika Siniše Rimca kojima je Ivo Josipović, bivši Predsjednik Republike, oduzeo činove.

Ustavni sud odbacio je ustavne tužbe četvorice bivših hrvatskih visokih časnika kojima je činove oduzeo bivši predsjednik Republike i Vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ivo Josipović nakon što su zbog teških kaznenih djela pravomoćno osuđeni na zatvorske kazne.

Pročitajte i ovo Presuda Branimiru Glavašu - 4 DVOJNO DRŽAVLJANSTVO Branimir Glavaš otišao u BiH: "Nemam namjeru odslužiti ni jednog dana u zatvoru" Presuda Branimiru Glavašu - 4 Nakon presude za ratni zločin Stigao mu račun za nabijanje na ku*ac: Pogledajte koliku je kaznu dobio Glavaš

U četiri odvojena rješenja koja je potpisala ustavna sutkinja Ingrid Antičević Marinović odbijene su tužbe bivših generala Vladimira Zagorca i Branimira Glavaša, pukovnika Tihomira Oreškovića i bojnika Siniše Rimca.

Sve ih je zastupala odvjetnica Višnja Drenški Lasan koja je u zahtjev za zaštitu Ustavom zajamčenih prava i sloboda tvrdila da su odluke o oduzimanju činova nezakonite jer osobe kojima su činovi oduzeti u to vrijeme nisu imali status vojne osobe.

Također navela je da Zagorec, Glavaš, Orešković i Rimac u postupku oduzimanja činova nisu imali status stranke. Kako nisu znali da se takav postupak vodi nisu bili u mogućnosti iznijeti svoje očitovanje i argumentaciju čime im je povrijeđeno pravo na akuzatorni postupak, javnu raspravu te pravo na jednakost oružja koji su zajamčeni Ustavom.

Protiv predsjednikove odluke svi su se obratili i Upravnom sudu koji je odbio njihove zahtjeve, Ustavni sud je ocijenio da u primjeni i tumačenju mjerodavnog prava (Zakona o službi OSRH) od strane Upravnog suda nije utvrđena arbitrarnost ili samovoljnost.

Generalski čin Zagorcu je oduzet nakon što mu je Vrhovni sud potvrdio presudu od sedam godina zatvora zbog krađe dragulja iz sefa Ministarstva obrane, a Glavašu nakon pravomoćne presude u slučajevima "garaža i selotejp". Orešković je bez čina ostao zbog ratnog zločina u Gospiću, a Rimac zbog ubojstva u Pakračkoj Poljani. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene