Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Harač' pod povećalom

Svi podnosimo teret? Kakva farsa!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kao da harač sam po sebi nije dovoljan udarac onima koji svakoga mjeseca jedva natežu kućni budžet, Vlada im je priredila još jedan šamar!

Otkrilo se, naime, kako omraženi porez ne plaćaju svi! Postotak se ne uzima onima s najvećom zaradom jer su ih Banski dvori zaboravili spomenuti u zakonu. Pa tako čak 100.000 pjevača, sportaša, odvjetnika, liječnika ne plaća Vladin namet. Vlada je rekla da će teret krize podnjeti svi, no stvarnost je drukčija. Samostalni djelatnici ne moraju plaćati harač. Da nepravda bude veća, radi se o ljudima koji zarađuju mnogo više od prosječnih Hrvata kojima je država opalila po džepu. Samostalni djelatnici tako plaćaju samo porez na dohodak. 'Ne isplaćuju si plaće, prema tome u dijelu isplate plaće nema mehanizma za ubiranje kriznog poreza. On bi se mogao ubrati samo iz tog dohotka na razini godine', rekla nam je Đurđica Jurić, dekanica RRIF Visoke škole.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Loša računica 'Došlo je do kraja, više nemaju što uzeti' Slika nije dostupna Prijedlog poslali u Sabor Šuker 'moli Boga' da može ukinuti 'harač', Kosor zahvaljuje

>> 'Harač' ne plaća 100 tisuća Hrvata!

Ali država ga ne ubire i baca ostatak Hrvata u neravnopravan položaj. Ustavni Sud zato o pravednosti Vladinog nameta odluku može donijeti već sutra, jer Ustav garantira poreznu jednakost. Među onima koji ne plaćaju krizni porez su liječnici, pjevači, odvjetnici. Odvjetnici objašnjavaju da je samo dio njih izuzet od harača. Oni koji imaju firme i plaćaju porez na dobit nisu izuzeti. Samostalni pak krizni porez ne plaćaju ali na ukupni dohodak država im uzima i do 45 posto.

Ministarstvo financija ponudilo protokolaran i bezličan odgovor

'Po mom sudu je redu da oni obveznici, koji su obveznici plaćanja poreza na dohodak, nisu opterećeni sa tom vrstom poreza, jer oni svaki mjesec ne ostvaraju defakto prihod', istaknuo je Mladen Sučević, glavni tajnik HOK-a. Ministarstvo financija na pitanje zašto je jedna skupina favorizirana odgovara protokolarno. Kod dohotka od samostalne djelatnosti ne isplaćuje se plaća već se dohodak ili gubitak utvrđuju na temelju poslovnih knjiga, a porez se utvrđuje na temelju godišnje porezne prijave. Nije riječ o isplati primitaka niti ostvarivanju tih primitaka od određenih isplatitelja, stoji u odgovoru Ministarstva financija.

Harac ne plaćaju ni iznajmljivaci nekretnina, oni koji imaju primitke od poljoprivrede i šumarstva, sportaši, stranci koji svoju dobit izvlače iz Hrvatske, plus još 100.000 samostalnih djelatnika. Svi podnosimo teret? Kakva farsa!

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene