Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svi jednako, nema šta

'Harač' ne plaća 100 tisuća Hrvata!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pronađena je i prva prava rupa u Vladinom 'haraču', odnosno Zakonu o posebnom porezu, jer se njime ne oporezuje dohodak od samostalnih djelatnosti, a to znači da ga ne trebaju plaćati liječnici, stomatolozi, odvjetnici, obrtnici i javni bilježnici.

Tu je činjenicu za Večernji list otkrio vodeći hrvatski stručnjak za poreze profesor Božidar Jelčić. Koliko onda ljudi u Hrvatskoj taj porez ne mora plaćati? Odgovor nudi Marija Zuber, porezna savjetnica iz časopisa Revizija i računovodstvo, procjenjujući kako se radi o 100 tisuća osoba, koje se bave samostalnim djelatnostima. Zuber isto tako ističe kako je moguće da su poreznici jednostavno zaboravili ili izuzeli samostalne djelatnosti iz spomenutog Zakona, jer bi im to bilo nešto kompliciranije za ostvariti.

Pročitajte i ovo Damir Habijan fascinantno mu je Habijan poručio oporbi: "Priznajte da ste izgubili" Konstituiranje Sabora - 1 utrka s vremenom Ovo su rokovi za sastavljanje saborske većine: Što ako ne uspije izglasavanje predsjednika Sabora?

>> Još jedno zlato za Hrvatsku! Ono porezno!

'Hrvatski poreznici nameću poreze samo na rad, na plaće i mirovine, sve ostalo im je teško provesti, pa su tako sada izuzeli čak i prihode od imovine. Iznajmljivači soba također ne plaćaju krizni porez', rekla je Večernjem Zuber. Ova bi činjenica mogla biti i jezičac na vagi, zbog kojeg bi 'harač' mogao pasti na testu Ustavnog suda, zbog narušavanja načela jednakosti pred zakonom. Isto tako, time je očito povrijeđen i članak 51. Ustava koji govori kako je 'svatko je dužan sudjelovati u podmirenju javnih troškova, u skladu sa svojim gospodarskim mogućnostima. Porezni se sustav temelji na načelima jednakosti i pravednosti'.

Zaključak je, dakle, kako se teret krize slama na leđima onih koji imaju najmanje - radnicima i umirovljenicima. Rješenje za izlaz iz krize premijerke Kosor tako je nakon samo mjesec dana od uvođenja pokazala koliko smo svi jednaki u njegovom provođenju, a građani spas mogu potražiti jedino i isključivo u ustavnoj tužbi protiv države, jer jedino u tom slučaju imaju šansu za povrat nepravedno im nametnutog 'harača'.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene