Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi problemi

Usprkos raskidanju kolektivnog ugovora, dijelu javnih službenika plaće će rasti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi problemi za Vladu. Iako je dijelu javnih službenika otkazan Kolektivni ugovor jer nisu pristali na ukidanje dijela materijalnih prava, plaće im se povećavaju.

Učiteljima koji do sada nisu imali plaćenu naknadu za radni staž, od rujna će se isplaćivati prema granskom kolektivnom ugovoru. Plaće se tako povećavaju za četiri, osam ili 10 posto.

Pročitajte i ovo Dalibor Kratohvil povećanje od 56 posto Šefu HOK-a povećali i ovako golemu plaću: Upravni odbor u tome ne vidi problem, kažu da je to sve zbog njegova rada i angažmana Novac podaci DSZ-a Imate li taj iznos? Objavljena prosječna hrvatska plaća

Sadašnja Vlada optužuje bivšeg ministra obrazovanja Radovana Fuksa koji je ugovor potpisao prošle godine, a on tvrdi da je samo ispravljao nelogičnosti ugovora iz Vlade Ivice Račana.

>> Vlada i sindikati državnih službenika potpisali kolektivni ugovor!

'Problem tih stvari koje sada nalazimo u granskim kolektivnim ugovorima da je bivša Vlada potpisivala te stvari 'leva leva'. Dakle, ovo je potpisao ministar Fuchs s idejom - ja ću to potpisati, a onda jednog dana oni koji budu realizirali neka se misle kako će realizirati', rekao je ministar Mrsić.

'To je bilo apsolutno izjednačavanje u kategoriji sa svim ostalima, ne samo nastavnicima u sustavu obrazovanja po cijeloj vertikali nego i svim ostalim javnim i državnim službama', rekao je Radovan Fuchs, bivši ministar rada.

Učitelj s 35 godina radnog staža imat će deset postotno povećanje plaće, plus prosvjetni dodatak od 2 cijela 3 posto. Na prosječnu plaću od primjerice 5000 kuna to je dodatnih 615 kuna.

Bivši ministar obrazovanja tvrdi da je riječ o ukupno 17 milijuna kuna godišnje, glasnogovornica sadašnjeg 25 milijuna. U svakom slučaju novi teret za Vladu.

'Sa uštedama koje sada radimo mislimo da ćemo izdržati i taj udar koji nije bio planiran', zaključio je ministar Mrsić. Da su svi Vladini resori pročešljali granske kolektivne ugovore koje imaju straha od novih obveza sada ne bi bilo.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene