Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počela sezona

Usporedili smo cijene grijanja: Evo što je najskuplje, a što najjeftinije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Razlike grijanja na drva, struju, plin i toplanu se razlikuju.

Počela je sezona grijanja - a to znači da stižu i veći računi. Drva, plin, struja, toplana, cijene se razlikuju - ali ipak najveću ulogu ima energetska učinkovitost kuća i zgrada u kojima živite.

Pročitajte i ovo Subvencije i Vlada - 2 Pritisak Europske komisije Hoće li Vlada ukinuti subvenciju za energente? "E sad, što će biti nakon izbora, ja ne vjerujem HDZ-u ni kad darove nose" Ilustracija OKVIRNA PROCJENA Računi kao šamari: Izračunali smo koliko će vam se još isprazniti džepovi kad krene sezona grijanja

Usporedili smo cijene.

U Otočcu su drva spremna za ličku zimu. Sezona grijanja za njih je počela s prvim zahladnjenjem

A stanovi će ubrzo biti topli svima koji se griju na toplane

'S današnjim i sutrašnjim danom očekujemo da će sve toplinske stanice za koje su predane potvrde o ispravnosti unutarnjih instalacija grijanja biti puštene u grijanje', rekao nam je Ivica Mihaljević iz HEP Toplinarstva, pogon Osijek.

Od danas počinje uključivanje grijanja!

Grijanje je počelo i u Zagrebu. Do kraja tjedna svi bi trebali biti uključeni. Ali s grijanjem dolaze i veći računi.

Prosječna cijena za grijanje stana od 50 metara četvornih je 300 kuna ako se grijete na drva, 350 kuna na toplanu, 500 na plin i 550 kuna na struju.

No potrošnja pa i cijene ovise o vremenskim uvjetima i stanju kuće ili zgrade, kao i dobroj ili lošoj izolaciji.

'Većina naših stambenih zgrada u Hrvatskoj izgrađena je do kraja 80-ih godina, i u tom smislu ima vrlo malo ili gotovo nikakvu toplinsku izolaciju. To znači drugim riječima da u tim zgradama se troši značajno više energije, nego što bi to bilo da se primjenjuju današnji standardi', objašnjava Vesna Bukarica iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Europa i Rusija odmjeravaju snage, a sezona grijanja počinje

Takve zgrade troše puno više energije. Fond za energetsku učinkovitost osigurao je dodatnih 24 milijuna kuna za njihovu obnovu.

'Ja vam moram reć da samo ove zgrade koje će bit obnovljene će godišnje uštedit 4,5 milijuna kuna samo na režijama kroz uštedu energije, oni će smanjit, naravno, i zagađenje', tvrdi Sven Müller.

A kućanstva bi na taj način na godinu mogla uštedjeti oko 2 i pol tisuće kuna. Bilo struja, plin ili drva - grijanje bi tada bilo znatno jeftinije i do 60%.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene