457519
457519
457519
457519
457519

USPJEŠNA PRIČA HRVATSKE IT INDUSTRIJE - Proizvode plasiraju na tržište veće od 100 milijuna ljudi

  • , 18.11.2016., 16:39
  • Autor:
  • komentara

Nekoliko vrsta kompjutera proizvedenih u Hrvatskoj uskoro bi moglo na tržište veće od 100 milijuna ljudi.

 
 
 
 
Hrvatska super računala (Dnevnik.hr)
Hrvatska super računala (Dnevnik.hr)

Ambiciozan tim iz Hrvatske već godinama radi na računalima vrhunske kvalitete. Svom su se poslu predali toliko entuzijastično da su se zaigrali s mogućnostima tehnologije i proizveli, između ostalog i Avenio Workstation - računalo vrijedno 100.000 kuna, koje sadrži gigantski workstation od čak 1024 GB RAM-a.

Osim toga, tu je i bešumno računalo - Avenio Studio. Ekipa koja je radila na njemu istaknula je da u Hrvatskoj nisu mogli pronaći prostoriju koja bi bila tiša o njega. Prilikom izrade ovog bešumnog kompjutera, pomoglo im je i zvučno ime glazbene industrije – Matko Šašek. Njemu se, kaže ta ideja iznimno svidjela jer upravo tako nešto veoma potrebno glazbenoj industriji, s obzirom na to se na snimci uvijek do neke razine, čuje šum računala.

''Prvo iskustvo je bilo – je li radi? Jer upališ računalo, a ono se ne čuje. Trebalo mi je tjedan dana da se naviknem na to da se računalo ne čuje. U podsvijesti nam je da kad se upali računalo postoji barem neki šum. Čak i dok sam radio na tom kompjuteru nesvjesno sam se okretao da provjerim da ono zaista radi'', ispričao je Šašek.

S novinarima je podijelio iskustvo testiranja bešumnosti ovog novog hrvatskog proizvoda. ''Dobio sam zadatak da izmjerim razinu šuma, ali nisam uspio jer je tiši od razine šuma prostorije. Sve ima neku dozu šuma, a nismo imali prostor bez imalo zvuka. Nije prirodno za ljudski mozak da akustika uopće ne postoji. Prostorija u kojem smo ga testirali bila je glasnija od njega, a to je bila najtiša prostorija koju smo pronašli'', rekao je ovaj producent.

Na pitanje zašto se uopće baviti bezvučnim računalom pojasnio je da su prilikom izrade većinom razmišljali o glazbenim studijima. ''Ovo olakšava cijelu priču. Problem je kod snimanja na računalo taj da ćete ga uvijek čuti na snimci. Kada mi je ekipa iz Micronisa prišla s idejom o računalu koji ne proizvodi zvuk, bio sam oduševljen'', zaključuje Šašek..

Tima Avenio Geparda kazao je da je najponosniji upravo na bešumno računalo koje su proizveli. ''Jer je razvoj trajao dugo, radili smo sve dok nismo postigli potpunu tišinu. Neki dijelovi ipak se čuju, ali kućište upija neželjene zvukove. Hlađenje je pasivno'', kazali su novinarima.

Ova super računala hrvatska ekipa ponudila je i stranom tržištu, a u tijeku su pregovori oko prodaje u primjerice Ukrajini, Češkoj, Poljskoj… Iako su na hrvatskom tržištu već deset godina, tek u posljednje tri godine počinje njihova priča o razvoju ovih računala i čini se da će biti veoma uspješna.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se