Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjedilački način života

VIDEO Višesatno sjedenje pred računalom štetno je za vaše zdravlje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osam, deset, nekad i dvanaest sati na dan Vedran Križek provede sjedeći pred računalom.

Višesatno sjedenje za računalom ostavilo je posljedice na zdravlje programera Vedrana Križeka. 'Imao sam prije par godina problema baš sa leđima, sa lumbalnim dijelom - standardne stvari', rekao je Vedran.

Pročitajte i ovo Djeca u vrtiću Virusi se brzo šire Kako smanjiti broj bolesne djece? ''Četiri su najvažnije stvari, a ovo treba djecu posebno naučiti" Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok

To ga je natjeralo da promijeni navike, pa sada više pazi. 'Čovjek mora malo razbiti rutinu, jednostavno ne može sjediti 4-5 sati u komadu, jer leđa doslovno otkažu', dodao je Vedran.

Vedranov kolega Damir Trputec ističe da ne stradavaju samo leđa. 'Poželjno je povremeno malo odmoriti oči, pogledati u daljinu i u pravilu vježbati', naglasio je Damir.

Tijelu treba olakšati situaciju, ističe doktorica Gabrijela Papić te svima koji provode dane pred ekranom savjetuje povremeni odmor.

Samo pola sata meditacije svaki dan ublažava simptome tjeskobe

'Svakih sat vremena trebalo bi napraviti pauzu minutu-dvije, zatim prošetati se u prostoru u kojem radite, lagano se rastegnuti, a što se očiju tiče, svakih pola sata do sat prestati gledati u ekran, pogledati kroz prozor u daljinu da bi se oko malo odmorilo', savjetuje doktorica.

Što bolje uvjete pred računalom trebao bi osigurati poslodavac. Ovo su neki od obaveznih uvjeta koje ispisuje Pravilnik o sigurnosti i zaštiti zdravlja pri radu s računalom: prirodna ili umjetna rasvjeta mora iznositi minimalno 300 luxa, buka u prostoriji ne smije biti veća od 60 dBA, a temperatura u klimatiziranom uredu 20-24 stupnja Celzijeva, osim u toplim razdobljima.

Više sati na dan računalo danas koristi i većina onih kojima posao to ne nalaže, stoga bi se svi trebali pridržavati savjeta liječnika.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene