Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POTPISIVANJE ZA DESETAK DANA

Plenković najavio sporazum koji će poduzetnicima uštedjeti milijune: ''Radilo se dugo na ovome''

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Konvencija između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Sjedinjenih Američkih Država o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprječavanja porezne utaje u odnosu na poreze na dohodak trebala bi biti potpisana za desetak dana u SAD-u, rekao je u četvrtak na sjednici Vlade premijer Andrej Plenković.

Radi se o vrlo važnom ugovoru s SAD-om na kojemu se dugo radilo, istaknuo je premijer Andrej Plenković.

Vlada je, naime, danas donijela zaključak o prihvaćanju Izvješća o vođenim pregovorima za sklapanje Konvencije između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Sjedinjenih Američkih Država o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprječavanja porezne utaje u odnosu na poreze na dohodak.

Ministar financija Marko Primorac podsjetio je na to da je Vlada 30. rujna 2020. donijela odluku o pokretanju postupka za sklapanje konvencije. Izaslanstva hrvatske i američke vlade održala su od studenoga 2020. do ožujka 2022. godine pet krugova pregovora, tijekom kojih je, kako je rekao, postignuta međusobna suglasnost o tekstu konvencije te su pregovori uspješno završeni.

Stupanjem na snagu Konvencije postići će se, prema njegovim riječima, brojne olakšice pri oporezivanju svih vrsta prihoda, kao i poboljšanje uvjeta za povećanje međusobne razmjene dobara i usluga te povećanje stupnja ukupne gospodarske aktivnosti obiju država.

Pročitajte i ovo Autobusni kolodvor, ilustracija (Foto: Ivo Čagalj) Za rad u inozemstvu Sva pravila na jednom mjestu: Tko sve Poreznoj upravi mora prijaviti inozemne prihode, koji su izuzeci i što će biti poslije

Državne potpore u 2021. godini 4,2 posto manje

Vlada je u četvrtak prihvatila i izvješće o državnim potporama u 2021. godini, prema kojemu su ukupne potpore manje za 4,2 posto u odnosu na 2020. i iznosile su ukupno 20,2 milijarde kuna ili 4,7 posto BDP-a.

Potpore u industriji i uslugama iznosile su 12,6 milijardi kuna ili 2,9 posto BDP-a, a potpore za poljoprivredu i ribarstvo 7,6 milijardi kuna ili 1,8 posto BDP-a.

Od ukupno dodijeljenih potpora u industriji i uslugama, sektorske potpore iznosile su 5,6 milijardi kuna, a horizontalne potpore 3,7 milijardi kuna.

Potpore gospodarstvu zbog pandemije COVID-19 iznosile su 3,2 milijarde kuna i činile su 25,7 posto udjela u potporama industriji i uslugama.

Potpore male vrijednosti iznosile su 1,4 milijarde kuna, a njihov udio u BDP-u iznosio je 0,34 posto.

"Unatoč svim krizama i poteškoćama u gospodarstvu, uključujući učinke potresa i pandemije, primjetno je smanjenje iznosa dodijeljenih potpora, a očekivano je da će ubuduće kretanje potpora ovisiti i o mjerama koje su uključene u Nacionalni plan oporavka i otpornosti, koji se u bitnom dijelu oslanja i na potpore", rekao je Primorac.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ključna je jedna stvar Kako izbjeći dvostruko oporezivanje ako radite i živite u inozemstvu?

Pomoć uzgajivačima stoke zbog posljedica zaraze stoke bedrenicom

Vlada je donijela i Program pomoći uzgajivačima stoke zbog posljedica zaraze stoke bedrenicom, za što je u ovoj godini osigurano dva milijuna kuna.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković podsjetila je da su početkom srpnja ove godine na pašnjaku u Osekovu, u Parku prirode Lonjsko polje, kao i u naselju Osekovo u Sisačko-moslavačkoj županiji, prijavljena prva ugibanja stoke tada nepoznatog uzroka.

Veterinarske službe poduzele su sve radnje predviđene zakonom, a nakon što je kao uzrok ugibanja potvrđena bolest bedrenica, Ministarstvo poljoprivrede donijelo je naredbu o mjerama za sprječavanje pojave i širenja bolesti.

Na stočarstvo u pogođenom području mjera zabrane odvoza, prikupljanja, iznošenja i uporabe košenih krmnih trava, koja je bila potrebna zbog sigurnosti i zdravlja, imat će dugoročan i negativan utjecaj. Također, odvoženje mlijeka u objekte za neškodljivo uklanjanje dovodi do ranog odbijanja teladi naviklih u sustavu krava-tele na hranidbu mlijekom majke, uz dodatnu hranidbu krmnim smjesama. Takav nagli prelazak na novu hranidbu kod teladi i junadi izaziva niz problema, dolazi i do značajnog smanjenja planiranog prirasta, a skupa zamjenska hrana dodatno opterećuje proizvodnju, objasnila je Vučković.

Naglasila je kako je provođenje mjera propisanih naredbom nužno zbog sigurnosnog i javnozdravstvenog aspekta, no ima negativan utjecaj na stočarski sektor na tom području jer negativno utječe na sve faze proizvodnje i stavljanja na tržište proizvoda s gospodarstava tog područja.

Stoga se donošenjem Programa pomaže uzgajivačima stoke da ublaže poteškoće u poslovanju zbog mjera sprječavanja širenja bedrenicom.

Ovim programom pomoći, kako je kazala Vučković, omogućuje se nastavak stočarske proizvodnje u područjima u kojima su propisane mjere sprječavanja širenja bolesti te se omogućuje lakša nabavka novog rasplodnog materijala, kao i uzgoj vlastitog, što će omogućiti zadržavanje i poboljšanje genetskog potencijala.

Također, provedbom programa pozitivno se utječe na ostanak stanovnika na ruralnim područjima, rekla je ministrica poljoprivrede.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene