Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za novčanu nagradu

USKOK tereti policajce: Raspačavali su podatake o tajnim istragama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Petnaest osoba, među kojima i nekoliko policajaca i službenika PNUSKOK-a, Uskok tereti za kupoprodaju podataka o tajnim policijskim istragama.

Uskok je nakon provedene istrage podigao optužnicu protiv petnaest osoba, među njima i nekoliko policajaca i službenika PNUSKOK-a, koje tereti za kupoprodaju podataka o tajnim policijskim istragama.

Pročitajte i ovo Policija uzima dokumente iz tvrtke Drava International - 2 Pokrenuta istraga Nova akcija EPPO-a: Troje uhićeno zbog prijevara s poticajima i krivotvorenja Ilustracija Pet okrivljenika USKOK podigao optužnicu protiv policajaca: Otvorili vatru pa lažirali izvješće

Optužnicom su po neslužbenim podacima obuhvaćeni policajci Marko Svalina i Vjekoslav Drnić koji su navodno prodavali podatke te Vlado Rajić, kum Vinka Žuljevća Klice i poduzetnici Igor Mlinar i Rudolf Krpina. Uskok optužnicom tereti petnaestčlanu skupinu za udruživanje radi počinjenja kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti, primanja i davanja mita te poticanja na ta kaznena djela.

Glasnogovornik kluba: Dinamo je predao svu traženu dokumentaciju USKOK-u

Rajića i Mlinara sumnjiče da su od 2010. do 2012. s ciljem dobivanja podataka i dokumentacije o kriminalističkim istraživanjima, provođenju dokaznih radnji i planiranim uhićenjima u zajedničko djelovanje povezali zagrebačkog policajca Vjekoslava Drnića, službenika PNUSKOK-a Marka Svalinu i Rudolfa Krpinu.

Drnić i Krpina su potom u više navrata od Svaline tražili da im, uz odgovarajuću nagradu, dostavlja podatke o osobama protiv kojih se vode kriminalističke istrage, te transkripte razgovora i sudske naloge. Pripadnici skupine dogovorili su također da im podatke, koje nisu mogli nabaviti preko Svaline, nabavljaju ostali osumnjičeni policajci, a sve kako bi otežali provođenja kriminalističkih istraživanja.

Tražene podatke tako su u zamjenu za novčanu nagradu nabavljali i od četvoro zagrebačkih policajaca iz službe gospodarskog kriminaliteta te dvoje policijskih službenika PNUSKOK-a i Službe gospodarskog kriminaliteta Ravnateljstva policije, koji su i osobno provodili kriminalistička istraživanja.

USKOK u slavonskobrodskoj Poreznoj upravi

Ti podaci su na zahtjev dostavljani četvorici ostalih osumnjičenih, koji su također obuhvaćeni optužnicom, izvijestio je Uskok na svojim internetskim stranicama, navodeći samo inicijale i dob osumnjičenih. Po ranijem pisanju medija podaci koje su policajci prodavali odnosili su se na najosjetljivije istrage zbog čega su navodno bile ugrožene neke akcije protiv nositelja organiziranog kriminala. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene