Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nova akcija

USKOK ušao u HEP zbog afere s plinom: Preuzeli su dokumentaciju

Andrej Plenković i Frane Barbarić - 1
Andrej Plenković i Frane Barbarić - 1 Foto: Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
Zbog afere s plinom USKOK je ušao u HEP. Kako doznajemo, istražitelji su u HEP ušli u ponedjeljak i preuzeli potrebnu dokumentaciju.

USKOK je zbog afere s plinom ušao u HEP. U ponedjeljak su dva sata češljali dokumentaciju i preuzeli dokumente vezane za plinsku aferu u kojoj je HEP kupovao plin po višim cijenama, a zatim ga prodavao i po jedan cent jer im je bio višak, doznaje DNEVNIK.hr.

Pitanje prodaje viškova plina koji HEP otkupljuje od Ine po reguliranih cijeni otvorilo se nakon što je Mostov saborski zastupnik Zvonimir Troskot ustvrdio da HEP prodaje taj plin znatno ispod cijene i tako stvara gubitke.

Nacional u najnovijem izdanju piše kako premijer Andrej Plenković laže kada kaže da ništa nije znao o plinskoj aferi u HEP-u. Tjednik navodi da su premijer Plenković i ministar gospodarstva Davor Filipović o stanju s plinom u HEP-u dobili 27. siječnja, 13. veljače, 27. ožujka i požurnicu od 1. veljače, ali su dopise - ignorirali.

Kako tvrdi Nacional, šef HEP-a Frane Barbarić uzalud ih je detaljno informirao o dramatičnom razvoju problema čiji bi razmjeri, zbog prodaje uskladištenog plina po niskim cijena, mogli dosegnuti 200 milijuna eura gubitka za HEP.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković - 3 Premijer ništa ne zna? Šef HEP-a pisao Plenkoviću i Filipoviću o viškovima plina i gubicima, oni sve ignorirali?

Tjednik piše i kako je Barbarić od Plenkovića i Filipovića u dopisu od 13. veljače tražio da žurno spriječe gubitke HEP-a zbog nužne prodaje viškova plina po cijenama "koje mogu biti znatno niže od nabavnih".

Nacional piše da su i premijer i ministar gospodarstva trebali znati što se događa i da očito nisu govorili istinu kada su prošli tjedan tvrdili da su o tom problemu doznali tek 30. lipnja.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić u studiju Dnevnika Nove TV - 4 Analiza Hrvoja Krešića Plenković zna da je osveta jelo koje se servira hladno, ali još se nešto mora ohladiti: ''Čini mi se da bi aferu HEP trebalo zvati aferom PEH''

HEP je po Vladinoj uredbi kupovao sav plin koji proizvodi INA po cijeni od 47,6 eura. Nakon što su skladišta popunjena, viškove je prodavao za samo jedan cent. Nastali su milijunski gubici. 

Da je državno odvjetništvo zainteresirano za podatke o trgovini plinom do sada je službeno potvrdio tek direktor Hrvatskog operatora tržišta energije (HROTE) Boris Abramović koji je u petak izjavio da ih je DORH zatražio podatke koji se odnose na razdoblje važenja Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije, odnosno na plin koji je HEP prema toj uredbi morao otkupljivati od Ine.

Abramović kaže kako HROTE može potvrditi da je Plinacro tijekom lipnja morao iz transportnog sustava radi uravnoteženja otpustiti 57 tisuća megavata te su toliko ukupno kupili kupci HEP-ova plina.

"Taj podatak je zabilježen u trgovinskoj platformi", rekao je, no nije mogao odgovoriti koji su to bili kupci i tko je koliko kupio.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene