Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera Podravka

USKOK istražuje kako je Mimović kupio dionice Podravke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Damir Polančec ostaje u pritvoru. Njegova je žalba odbijena. Istodobno, širi se priča o Podravci.

Uskok, neslužbeno doznajemo, provjerava detalje o tome čijim je kapitalom slovenski poduzetnik Ranko Mimović kupio tvrtku Fima Ami i tako došao do gotovo 11 posto dionica Podravke. U Podravci se radi normalno, a burza nije reagirala na djelomičnu promjenu vlasničke strukture. Tvrtka Fima Ami najveći pojedinačni vlasnik Podravkinih dionica njih gotovo 11 posto, dobila je novog vlasnika.

Pročitajte i ovo Povlačenje proizvoda Podravke, ilustracija Objavila Podravka Povlači se poznata morska sol: Provjerite police! PR Oglas Grupa Podravka u 2023. povećala prihode i neto dobit uz nastavak rasta plaća i snažne investicije

Fimu Ami kupio je slovenski poduzetnik Ranko Mimović. Tvrdi talijanskim i švicarskim kapitalom. Izjave izbjegava tek u šturom priopćenju demantira vezu sa srbijanskim tajkunom Miškovićem. 'FIA Grupa je kupila FIMA Ami koja drži dionice Podravke, te je FIA Grupa tom transakcijom postala i vlasnik 10,64 posto dionica Podravke. Informacije o plasmanu kapitala gospodina Miškovića kroz FIA Grupu nisu točne jer on nema nikakve veze s FIA Grupom niti s ovom transakcijom', stoji u priopćenju.

'Bilo bi poželjno da Podravku spasi hrvatska Vlada'

Uključen je i USKOK. Na dionice u Vlasništvu Fime prava polaže mađarski OTP jer one su bile jamstvo za sumnjivi kredit iz takozvane afere Spice. Uskok je zatražio dodatnu dokumentaciju iz, mađarske, Slovenije, Italije, Švicarske ali i Srbije, kako bi se ušlo u trag kapitalu s kojim je Kupljena Fima ami. Ranko Mimović izbjegava medije pa tako i komentiranje navode da su njegove tvrtke u Srbiji u blokadi. 'Nemamo ništa protiv toga da dođu Srbi i legalno kupe dionice pa mi prodajemo u Srbiji, ali bilo bi poželjno da Podravku spasi hrvatska vlada, da Podravku spasimo mi sami', ističe Mladen Pavković, iz Udruge branitelja Podravke.

Ipak prodaja dionica mimo burze nije najtransparentnije rješenje, no to kontrolira HANFA. 'HANFA u ovom trenutku ne može komentirati navode o kupnji tvrtke Fima Ami. Agencija kontinuirano prati sve aktivnosti na tržištu kapitala te, ukoliko uoči bilo kakve nepravilnosti, postupa sukladno svojim zakonskim ovlastima', stoji u njihovom priopćenju. Za Podravku nije zabrinut Josip Friščić koji od uhićenja Damira Polančeca izbjegava medije. 'Znam da su uputili zahtjeve za povrat sredstava za sve transfere vršene prema FIMI, ako su našli kupca, a ako su prodali, onda se nadam da šteta koja se broji u stotinama milijuna, neće biti u tim volumenima', kaže šef HSS-a Josip Friščić.

Spašavanje Podravke je navodno je bilo plan Damira Polančeca. On je nakon odlaska iz vlade navodno tražio kupce za Fimu jer bi tako smanjio nastalu štetu u Podravci. Svaki kupac treba preuzeti i obveze.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene