Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog neopreznog spaljivanja trava

Upozorenje: Kopačkom ritu prijete požari!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog neopreznog spaljivanja ostataka trava i niskog raslinja Parku prirode Kopački rit kao i okolnim mjestima prijete požari.

Iz Javne ustanove Park prirode Kopački rit upozorili su kako ritu prijete požari zbog neopreznog spaljivanja ostataka trava i niskog raslinja u obližnjim naseljima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ekolozi zadovoljni UNESCO dodatno zaštitio Kopački rit

Ravnatelj Damir Opačić izjavio je kako su unazad nekoliko dana zabilježena dva manja požara uz rubne dijelove Kopačkog rita, koji na sreću nisu prouzročili materijalnu štetu.

Kopački rit prihvatio je golemu količinu vode iz nabujale Drave što je oživjeli biljni i životinjski svijet

Izgorjela je trava i nisko raslinje koje mještani spaljuju kod uređivanja poljoprivrednih zemljišta i svojih vrtova, a opasnost od požara posebno prijeti kada puše jak vjetar.

Prije dvije godine u ožujku je izbio veliki požar u kojem je izgorio prijemni centar Parka prirode, a jako veliki požar buknuo je 2007. godine kada je posve izgorilo oko 500 hektara trave i raslinja, od toga najveći dio u zaštićenom zoološkom rezervatu.

'U to vrijeme gnijezdile su se mnoge ptice te je teško reći pravi iznos štete, jer one su nesagledive, prije svega zbog ugroze životinjskog i biljnog svijeta i ekosustava', rekao je Opačić.

Velik je problem pri gašenju požara i činjenica da je dio posebnog ZOO rezervata još uvijek pod minama.

UNESCO dodatno zaštitio Kopački rit

Opačić je pozvao sve građane i posjetitelje Kopačkog rita da vode brigu kako svojom nepažnjom ne bi ugrozili jedno od najočuvanijih močvarnih staništa u Europi.

Upozorenje je uputila i osječka policija, navodeći kako su kazne za izazivanje požare visoke te da u slučaju otkrivanja da netko nemjerno izaziva požar slijede i zatvorske kazne. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene