Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skup branitelja

Na Trgu oko 10.000 ljudi, Thompson ih bacio u delirij

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uoči "Skupa zajedništva 100 posto za Hrvatsku - Zajedno do pobjede", koji u subotu navečer na zagrebačkom Trgu bana Jelačića organiziraju hrvatski branitelji i invalidi održana je misa u katedrali.

Nastupom kulturno-umjetničkih društava u subotu navečer je na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića počeo "Skup zajedništva 100 posto za Hrvatsku – Zajedno do pobjede", u organizaciji hrvatskih branitelja koji više od 190 dana prosvjeduju pred Ministarstvom branitelja.

Pročitajte i ovo Tibilsij Uzavrela situacija Deseci tisuća ljudi na ulicama zbog zakona nadahnutog Kremljem: Oglasili se EU, SAD, UN... Sindikati i praznik rada - 3 SRETAN VAM PRAZNIK RADA "Previše navijača, premalo igrača": Hrvati više vole slavlje od prosvjeda

Branitelji najavljuju da će na skupu, na kojem je predviđen bogat zabavni program, uputiti poruku hrvatskoj javnosti o svom položaju i odnosu institucija prema njima te Domovinskom ratu, ali za sada ne žele otkriti sadržaj te poruke. Ističu kako skup neće biti politički, iako su na njega, navode organizatori, dobrodošli svi političari.

Branitelji koji pred resornim ministarstvom traže ostavku ministra branitelja Predraga Matića i njegovih dvoje suradnika te donošenje ustavnog Zakona o pravima hrvatskih branitelja, na skup su pozvali sve branitelje, nezaposlene, mlade i, kako kažu, druge hrvatske domoljube.

Na skupu, kojem je predhodila sveta misa za domovinu u Zagrebačkoj katedrali, nastupit će brojna kulturno umjetnička društva iz cijele Hrvatske, kao i glumci te pjevači.

Josip Klemm, jedan od vođa braniteljskog prosvjeda, je uoči skupa izrazio ogorčenost jer su, kako je rekao, premijer Zoran Milanović i ministar obrane Ante Kotromanović zabranili nastup na skupu klapi Hrvatske ratne mornarice "Sveti Juraj".

Iz ZET-a su najavili da tijekom održavanja skupa tramvaji neće voziti preko Jelačićeva trga.

Vrhunac skupa bio je Thompsonov koncert. Procjenjuje se da je bilo oko 10.000 ljudi.

Večeras 'Skup zajedništva 100 posto za Hrvatsku' - 'Svaki normalan čovjek mora biti s braniteljima'

Misa prije skupa

Misu za domovinu, u povodu 20. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Bljesak" te za sve poginule i stradale u Domovinskom ratu, u ispunjenoj katedrali predvodi zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško.

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi je uoči skupa izrazio duboko razočarenje što su, kako su priopćili, premijer Zoran Milanović i ministar obrane Ante Kotromanović zabranili nastup klape Hrvatske ratne mornarice "Sveti Juraj" na Skupu zajedništva, koji na središnjem zagrebačkom trgu počinje u 19 sati.

"Jučer, u Okučanima, premijer Milanović pružio je ruku pomirenja prisutnim braniteljima, no da je to sve bila predstava za medije dokazuje današnji premijerov postupak kada je zajedno sa ministrom Kotromanovićem zabranio klapi Sv. Juraj da održi koncert danas na Trgu bana Josipa Jelačića", navode iz Zbora.

Izražavaju žaljenje što premijer, kako kažu, nije informiran o braniteljskim problemima, te se pitaju je li premijer, ako nije informiran o problemima branitelja koje već mjesecima branitelji javno iznose, informiran o problemima ostalih građana Hrvatske.

"Jučer, kao i danas, svima je bilo kristalno jasno da premijer nema dobre namjere te da je njegov dolazak do branitelja samo dio predizborne kampanje", ističe u priopćenju predsjednik Zbora Dražimir Jukić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene