Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Norijada: Devet privedenih, četiri ozlijeđena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Završetak srednjoškolskog obrazovanja maturanti su proslavili na ulicama diljem Hrvatske. Najveća i najpoznatija proslava svakako je ona zagrebačka, popularno nazvana 'norijada'.

Zbog remećenja javnoga reda i mira te paljenja baklja devet zagrebačkih maturanata je sprovedeno u policiju, četiri su ozlijeđena tijekom današnje "norijade", a jedan je zbog alkoholiziranosti prevezen u Kliničku bolnicu "Dubravu", izvijestila je večeras zagrebačka Policijska uprava.

Pročitajte i ovo Josip Matanić - 2 Mladost kontra korone Maturanti u velikom broju slavili na Bundeku, jedan od njih priznao: "Ovo je bilo neizbježno" Slika nije dostupna SRETNO I PAMETNO! Neslužbena norijada u Zagrebu: Pogledajte kako maturanti na Bundeku slave zadnji dan škole

Među ozlijeđenima je dvoje maturanata koji su zadobili ozljede nogu zbog hodanja po razbijenim staklenim bocama te maturantica kojoj je oko ozlijeđeno krhotinom stakla.

Po policijskim podacima oštećen je jedan autobus ZET-a te putnički vlak.

Većina maturanata napustila je oko 19 sati Bundek, gdje je grad Zagreb za njih organizirao zabavno-glazbeni program. Na Bundeku je iza 19 sati ostalo još oko tisuću, a na Jarunu 30-ak maturanata.

Tradicionalna "norijada", kojom zagrebački maturanti slave završetak srednjoškolskog obrazovanja, počela je danas nešto poslije podneva na Trgu bana Jelačića.

Nakon toga se nekoliko tisuća maturanata, u pratnji zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića i policije koja je privremeno zatvorila promet, organizirano zaputilo prema Bundeku gdje je za njih bio pripremljen zabavno-glazbeni program u prigodnom šatoru.

Na Bundeku su za maturante bili postavljeni štandovi s hranom i sokovima.

Unatoč lošem vremenu maturanti se nisu dali smesti pa se tradicionalna 'norijada' neometano odvijala i ove godine. Nije izostalo ni jednako tradicionalno kupanje u Manduševcu.

Ni ove godine, čini se, nije manjkalo brašna iako je dio maturanata najavio će ga biti manje nego inače.

- Nema brašna kod nas, imamo zviždaljke, glazbu, ne treba nam brašno, mi smo nova urbana generacija, rekla je jedna maturantica.

Okupljanje na Trgu bana Jelačića budno su nadzirale policijske snage, a iako je Grad poslao naputak ravnateljima srednjih škola da maturanti uplate novac, namijenjen alkoholu, brašnu i sličnom, na račun Udruge za školovanje pasa vodiča, alkohol  je, čini se, za maturante ponovno neizbježan. 

Više tisuća maturanata osiguravali su policija i zaštitari koji su imali samo nekoliko manjih intervencija.

Maturanti se uputili na Bundek

Nekoliko tisuća maturanata, u pratnji zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i policije koja je privremeno zatvorila promet, s glavnog gradskog trga organizirano je nakon Trga bana Jelačića krenulo prema Bundeku gdje je za njih u prigodnom šatoru do večeri pripremljen zabavni program.

Na Bundeku su za maturante postavljeni štandovi s hranom i sokovima, a kako su najavili iz Gradskog poglavarstva, od maturanata očekuju dostojanstveno i odgovorno ponašanje bez alkohola i boca.

Dio maturanata, koji se nisu priključili povorci, primijećeni su po gradu, a prema neslužbenim informacijama dio je maturanata ipak odlučilo kraj školske godine proslaviti na Jarunu.

Maturanti slave i u Rijeci, Varaždinu i Zaboku

Više stotina maturanata danas u Rijeci tradicionalno u središtu grada obilježava posljednji dan srednjoškolskog obrazovanja.

Kao i prethodnih godina, maturanti uz pjesmu šetaju gradskim ulicama, bacaju brašno i polijevaju vodom iz plastičnih pištolja. Jedini incident koji je zabilježila policija do sada je izbijanje stakala na gradskom autobusu.

Kako je izvjestila glasnogovornica PU primorsko-goranske Mirjana Kulaš, izbijena su stakla iz ležišta na vratima autobusa zbog naguravanja maturanata. Autobus se zaustavio, a do dolaska policije maturanti su se razbježali.

Maturanti iz Pomorske škole u Bakru stigli su u Rijeku brodom, a ulazak u luku obilježili su paljenjem baklji i aktiviranjem dimnih zavjesa.

U Varaždinu će oko dvije tisuće maturanata sudjelovati u cjelodnevnoj proslavi, a vrhunac "norijade" bit će koncert "Hladnoga piva", koji će se zbog lošeg vremena održati večeras u sportskoj dvorani u Graberju.

Za organizaciju "Dana maturanata", koji su organizirali Savjet mladih Grada Varaždina i Varaždinska županija, Grad i Županija izdvojili su oko 150 tisuća kuna.

Ovo je prva godina da varaždinski maturanti sva događanja imaju organizirana na jednom mjestu:

Na gradskom trgu u Zaboku oko tri stotine maturanata iz triju zabočkih škola u podne je otplesalo hrvatsko salonsko kolo, ples koji je bio popularan sredinom 19. stoljeća, u doba nacionalnog preporoda i Ljudevita Gaja.

Povratak pomalo zaboravljenog plesa kroz svoj je projekt omogućio folklorni koreograf Goran Knežević, uz financijsku potporu Krapinsko-zagorske županije. Sedam od devet srednjih škola u Zagorju odlučilo je prihvatiti ideju i uvježbati kolo, koje su uz maturante plesali i zabočki folkloraši, odjeveni u haljine i odijela iz doba nastanka ovog plesa.

Danas u podne hrvatsko salonsko kolo otplesali su i maturanti u drugim zagorskim gradovima Pregradi i Zlataru.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene