Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U 74. godini života

Umro konceptualni umjetnik Tom Gotovac

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan od najznačajnijih hrvatskih konceptualnih umjetnika Tomislav Gotovac umro je u Zagrebu u 74. godini života.

Rođen je u Somboru 1937. a preselio se u Zagreb 1941. godine gdje završava osnovnu školu i gimnaziju. 1954. godine je izveo svoj prvi performans u Mostaru. Svoje avangardne filmove i performanse prikazivao je po čitavom svijetu, a između ostalih i u ovim gradovima: Dublin, London, Moskva, Berlin, Kyoto, New York, Varšava, Beč, Beograd, Ljubljana. Glumio je i u filmovima Lazara Stojanovića, Zorana Tadića, Gorana Rušinovića, Francija Slaka, Slobodana Šijana, Želimira Žilnika i Dušana Makavejeva.

Pročitajte i ovo Ilustracija nije mu bilo spasa Muškarac umro nakon što je pojeo omiljenu sirovu deliciju: Zarazio se bakterijom koja jede meso Ilustracija Kolege u šoku Iznenada preminuo glazbeni urednik Hrvatskog radija: "Posvećen glazbi, uvijek je tražio ono najbolje"

Kao performer, Gotovac se najviše koristio svojim tijelom. U svojim najranijim djelima je uglavnom bilježio svakodnevicu, kao što je uzimanje tableta, disanje ili pokazivanje časopisa Elle, čime privatno i svakodnevno postavlja u javni prostor (npr., 'Zagreb, volim te'). Smatraju ga tatom performansa, koji je inspirirao generacije nakon njega. Najpoznatiji je performance iz 1981. godine pod nazivom "Zagreb, volim te“, kada je gol hodao po centru Zagreba i ljubio pločnik.

Gotovac, koji je 2005. godine promijenio ime u Antonio Lauer prije nešto više od mjesec dana pao je u kupaonici, otkuda su ga izvukli policija i vatrogasci, koji su provalili u stan nakon dojave prijatelja.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene