Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Umro general - pukovnik Ivan Basarac

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
General pukovnik Ivan Basarac iznenada je umro jučer popodne u Ozlju, a pokop će biti sutra, 8. lipnja, u 17 sati na mjesnom groblju u Velikom Modruš Potoku u općini Netretić u Karlovačkoj županiji.

General Basarac je naglo preminuo u Domu zdravlja u Ozlju, za boravka kod zubara, u 61. godini.

Pročitajte i ovo Gwyn Jenkins Teške optužbe Drugi čovjek britanske vojske skrivao stravične ratne zločine: Ono što je učinio s dokazima zgrozilo je javnost Slika nije dostupna Zatajenje srca Umro jedini svjedok pokolja Ivana Koradea

Na početku Domovinskog rata Ivan Basarac postao je zapovjednik 3. gardijske brigade HV-a na vinkovačko-vukovarskom bojištu. Sudjelovao je u svim važnijim akcijama Hrvatske vojske, uključujući i "Bljesak" i "Oluju". U mirovinu je otišao s funkcije pomoćnika načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske.

Ivan Basarac rođen je 1946. godine u Somboru. Mirovinu je provodio u Velikom Modruš Potoku u općini Netretić, odakle su podrijetlom i njegovi roditelji.

Sućut potpredsjednice Vlade Kosor obitelji generala

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Jadranka Kosor,
poslala je danas brzojav sućuti obitelji preminulog Ivana Basarca, general pukovnika u mirovini i člana Savjeta za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata.

"Poštovana obitelji Basarac, s velikim žaljenjem primila sam vijest o smrti gospodina Ivana Basarca, general pukovnika u mirovini i člana Savjeta za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Njegov izniman doprinos i zasluge u Domovinskom ratu, kao hrvatskog branitelja i časnika Hrvatske vojske, te sva briga koju je pokazivao za hrvatske branitelje i njihove obitelji, nikada neće biti zaboravljene. U ovom teškom trenutku za čitavu vašu obitelj molim vas da primite moju iskrenu sućut", navodi u brzojavu sućuti obitelji Basarac potpredsjednica Vlade Kosor.


Sućut ministrastva obrane obitelji generala obitelji i prijateljima

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske izrazilo je iskrenu sućut obitelji, rodbini i prijateljima general pukovnika u mirovini Ivana Basarca, koji je jučer iznenada preminuo u
Ozlju.

Generalu Basarcu pozlilo je jučer poslijepodne za vrijeme posjeta stomatologu u Domu zdravlja u Ozlju, te je preminuo od posljedica srčanog udara.

Kako navodi Ministarstvo obrane RH, general Basarac rođen je 25. kolovoza 1946. godine u Somboru.

Hrvatskoj vojsci priključio se u srpnju 1991. nakon što što su ga tadašnja ratna zbivanja zatekla na zapovjednoj funkciji JNA u Varaždinu.

Nedugo zatim postao je zapovjednik 3. brigade ZNG-a, a kasnije 3. gardijske brigade koja je djelovala na vinkovačko-vukovarskom bojištu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene