Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Umrla operna umjetnica Ljiljana Molnar-Talajić

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedna od najvećih hrvatskih opernih umjetnica i dugogodišnja profesorica na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji Ljiljana Molnar-Talajić umrla je noćas nakon kratke bolesti u Bolnici Sestara milosrdnica u Zagrebu.

Rođena je 1938. u Bosanskom Brodu, a studirala je na sarajevskoj Muzičkoj akademiji. Još za studija 1959. debitirala je u Sarajevskoj operi kao Grofica u Figarovu piru.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Umjetnost ili provokacija? VIDEO Potpuno gola performerica nesla jaja na trgu! Slika nije dostupna Do tri godine zatvora Od ove godine poslodavce se može prijaviti za neisplatu plaća!

Od 1960. do 1975. bila je članica Sarajevske opere, a od 1975. do 1980. prvakinja Zagrebačke opere i sudionica njezinih velikih belkantističkih trenutaka.

Glazbena karijera Ljiljane Molnar-Talajić brzo se razvijala. U Bečkoj državnoj operi ostvarila je šest velikih uloga u 60-ak nastupa, a nakon toga uslijedili su Scala, Covent Garden i Metropolitan.

Vrhunski muzikalna s naglašenim osjećajem za interpretaciju ostvarila je i veliku kreaciju Cio Cio San u Madame Butterfly, za koju je 1967. nagrađena u Tokiju.

Pod ravnanjem Zubina Mehte 1969. na festivalu Magio Muficale Fiorentino započela je svjetsku karijeru. Njezina Leonora u Verdijevoj Moći sudbine bila je pravi mamac za publiku.

Nastupe Ljiljane Molnar-Talajić pratili su osvrti s naslovima kao što su "Najbolja Aida na svijetu", "Dijamant večeri" te "Spasiteljica kojoj se klicalo".

Ljiljana Molnar-Talajić u bogatoj pedagoškoj karijeri odgojila je više istaknutih pjevača.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene