Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nacrt poslan u Sabor

Umjetna oplodnja: Zakonom do manje djece

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je na izglasavanje po hitnoj proceduri u Sabor poslala Nacrt zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji. Civilne i ženske udruge i svi koji žele oplodnju zgroženi su, kako kažu, nazadnim zakonom.

Pod hitno moramo izglasati novi zakon o potpomognutoj oplodnji da se njime pohvalimo Europskoj uniji i da nam se rodi što manje djece, jer bismo mogli dobiti konzervativniji zakon nego što je onaj postojeći jugoslavenski, star 31 godinu. A ministar misli da je oplodnja sve ove godine bila protuzakonita. 'Do sada nismo imali nikakav zakon, bolje ikakav zakon da bi spriječili bilo kakvu zloporabu', rekao je ministar Darko Milinović.

Pročitajte i ovo Zabrana pobačaja, ilustracija Uoči izbora Jedna savezna država SAD-a vratila se u 19 stoljeće i oživjela zakon o pobačaju iz 1864. Iskorak u zaštiti životinja - 6 povijesni iskorak Zbog napuštanja životinje možete završiti u zatvoru: "Ljudi bi i vlastitu djecu ostavljali da nema kazne za to"

>> 'Zakon o potpomognutoj oplodnji primjer da se ne misli dovoljno na zdravlje žena'

>> 'Vlada izravno krši čak dva važeća zakona'

Oplodnju bi mogli zlorabiti oni koji nisu vjenčani i one koje pokušaju biti samohrane majke. Mislili su oplodnju zabraniti i onima koji nakon trećeg neuspjelog pokušaja, traže i četvrti i onim starijima od 38 godina, ali su ipak odlučili za to pitati struku, a ne Crkvu. Dob ograničavaju povjerenstva u bolnicama koja su sačinjeni od ginekologa, genetičara i psihologa. Ovaj zakon prekršit će barem dva postojeća zakona, onaj obiteljski i zakon o ravnopravnosti spolova.

Osim toga rastjerat će i potencijalne donore sperme i jajnih stanica, jer doniranje postaje javno. 'U ovom trenutku u Hrvatskoj, svaki je šesti par neplodan i ovo je problem svake godine 13 tisuća ljudi', rekla je Ivana Zanze iz udruge Roda. O njihovim i životima njihove moguće djece nitko ih ništa nije pitao, pa su Vladi danas donijeli svoje potpise protivljenja ovakvom zakonu. Uzalud, jer nacrt ide u Sabor.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene