Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zdravstvena reforma

Umažani potreseni: Zbog smrti sugrađanke izlaze na ulice!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Umaga još jedan dokaz da neke dijelove zdravstvene reforme što prije treba doraditi.

Na hitnu intervenciju, umjesto tima s liječnikom, otišli su medicinska sestra i vozač. Pacijentica je nažalost umrla, a ljutiti stanovnici Umaga najavljuju prosvjed. Nakon još jedne tragedije o novim zdravstvenim reformama raspravljalo se danas ispred umaške Hitne pomoći.

Pročitajte i ovo Vili Bassanese i Lina Dollar Sve je spremno Umag priprema doček Baby Lasagni, gradonačelnik poručio: "On je ponos Umaga, Istre i domovine Hrvatske" Vili Bassanese, gradonačelnik Umaga i Lina Dollar, reporterka Dnevnika Nove TV Sve je spremno Gradonačelnik Umaga pokazao kako pleše na ritmove Rim Tim Tagi Dim

'Nismo nikada imali slučaj da na drugu ili treću 'hitnoću' nije izletila kompletna ekipa, a već u prvih 7 dana od reforme sada već imamo prvi takav slučaj', kazao je dr. Danijel Ferlin, voditelj ispostave Umag IDZ.

>> Preminula jer ekipa Hitne pomoći nije imala opremu?

Na hitnu intervenciju, umjesto tima s liječnikom, izašli su samo medicinska sestra i vozač. Liječnik je bio na drugoj intervenciji.

'Medicinske sestre nisu prošle edukaciju koju moraju proći za rad u Timu 2, a sadašnji zakon o sestrinstvu ustvari daje jako male mogućnosti sestrama da išta poduzmu bez utjecaja liječnika', kazao je dr. Ferlin.

Ženi s infarktom pomoć je tako pružilo dvoje nedovoljno educiranih djelatnika. 'Da je bio liječnik... Teško je o tome govoriti. Stanje je bilo teško, možda ni sam liječnik ne bi mogao napraviti ništa više', kazala je dr. Ksenija Družetić Božić, ravnateljica Županijskog Zavoda za hitnu medicinu.

Ministar Darko Milinović pak, smatra kako nove reforme pružaju bolju zdravstvenu skrb. 'Ono što se želi ispolitizirati u ovo vrijeme, dešavalo se prije i dešavat će se nažalost, i takve ekscesne situacije. Upravo zbog takvih slučajeva smo krenuli u reformu zdravstvenog sustava', kazao je ministar Milinović. 'Da nije došlo do reformi Hitne medicinske pomoći tada ni Tim 2 ne bi došao na poziv, a zadnje informacije govore da je ta osoba imala i zdravstvenih problema'.

Unatoč tomu, umaški liječnici strahuju kako će do postizanja europskih standarda kakvima se teži proteći još dosta vremena. Do tada će morati, kažu, snositi posljedice. Na reorganizaciju nisu bili spremni.

A osim obitelji nesretno preminule Umažanke teško je i njihovim, ovom pričom potresenim sugrađanima. Upravo iz tog razloga pripremaju i prosvjed. Ujutro u centru grada od 9 sati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene