Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednik ima novi staus

Josipović se na Facebooku uključio u raspravu o EU i suverenitetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Ivo Josipović sinoć se na Facebooku oglasio o refrerendumu o ulasku u EU koji nas očekuje za tjedan dana te se tako priključio raspravi o tome gubilo li suverenitet ulaskom u EU.

'Želim vam se pridružiti u raspravi o EU i podijeliti s vama neke od osnovnih teza na kojima temeljim svoju podršku hrvatskom članstvu u EU. Ulaskom u EU ne gubimo suverenitet. EU nije država, ona je zajednica svojom voljom udruženih ravnopravnih i suverenih država i... naroda. U EU svaka država u procesu odlučivanja ima jedan suvereni i ravnopravni glas', napomenuo je predsjednik Josipović u svom statusu na Facebooku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Referendum za EU Josipović: Vjerujem u proeuropsko opredjeljenje građana Slika nije dostupna Povodom obljetnice priznanja Josipović: Prihvaćanje europskih vrijednosti od međunarodnog priznanja do referenduma

Predsjednik tvrdi da će nam ulazak u EU kao zajednicu država i naroda trajno osigurati mir i sigurnost te da je to preduvjet za gospodarski, kulturni i svaki drugi razvoj.

'Građani Europe su slobodni građani u svakom pogledu. Imaju pravo na vlastito mišljenje i izgovorenu riječ i političko i vjersko opredjeljenje, te njihovo slobodno iskazivanje. EU je po razini demokratskih sloboda i prava građana među vodećima u svijetu. Prostor slobode u Europi je i prostor solidarnosti što podrazumijeva brigu za nacionalne interese ali i financijskim mehanizmima dostupna pomoć onima koji su slabiji i nerazvijeniji', napisao je Josipović.

Predsjednik kaže da efekte globalizacije ne možemo zaustaviti na svojim granicama, zajedno ih možemo neutralizirati, čak i iskoristiti za vlastiti razvoj.

Tržišno gospodarstvo u današnjem svijetu nema alternative

'EU je jedinstveno uređeno zajedničko tržište od 500 milijuna stanovnika .Tržišno gospodarstvo danas je to jedini poznati i prihvatljivi model koji u današnjem svijetu nema alternative. Hrvatskoj će kao novoj članici biti na raspolaganju značajna sredstva iz EU fondova za razvoj gospodarstva', piše Josipović u svom statusu.

U EU ne postoji 'zajednička kulturna politika' ali postoje fondovi i programi koji podržavaju čuvanje nacionalne kulture i njezinu afirmaciju u zajednici, napisao je predsjednik.

>> VIDEO Sukob protivnika EU s Vesnom Pusić

'EU potiče razvoj nacionalnih obrazovnih sistema i znanosti, a kroz financiranje mnogobrojnih obrazovnih programa i razmjene studenata stvara prostor za iz mladu generaciju otvorenu novim znanjima, tehnologijama i vještinama, sposobnu da se nosi sa izazovima budućnosti', poručio je Josipović na kraju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene