Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zajedničko tržište, različite cijene

Ista jabuka u Zagrebu i Bruxellesu ne stoji isto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ista jabuka u Zagrebu i Bruxellesu ne stoji isto. Nije i neće, kažu analitičari, no ulaskom Hrvatske u Europsku uniju ta će jabuka imati nešto zajedničko, a to je tržište.

Skuplji kruh i pekarski proizvodi te skuplje mlijeko bit će prva opipljiva posljedica ulaska u Europsku uniju. Građani se boje da to neće biti i jedina promjena. 'Sad udare namet i na broj cipele. Ja ne smijem više reći ni koji broj cipele nosim, odmah će biti porez', kažu građani.

Pročitajte i ovo Konferencija o hrani Održana konferencija Cijena hrane pod udarom inflacije: "Energetska tranzicija trajat će duže od 10 godina" Slika nije dostupna Hrana skuplja Ovogodišnja suša izazvala 'divljanje' cijena hrane!

Najviše se bojimo hoćemo li hranu plaćati skuplje ili jeftinije ili će cijena ostati ista. 'Definitivno je da će, kad je riječ o proizvodima biljne i stočarske industrije doći do razlika s obzirom da su današnje cijene različite, ali opća je ocjena da neće doći do velikih promjena', kaže Miroslav Božić, glavni pregovarać za područje poljoprivrede.

>> Ovogodišnja suša izazvala 'divljanje' cijena hrane!

Promjene bi se mogle dogoditi u ponudi robe. Ulaskom RH u EU ukinut će se carine. No, Hrvatskoj to baš i neće značajno pomoći, jer je uvozno orijentirana zemlja. Uvozimo čak i suhe smokve. Za 808 tisuća dolara na godinu.

Lošu domaću proizvodnju trebala bi popraviti zemljišna reforma. U funkciju se tako planira staviti još milijun hektara zemlje. 'Ako stavimo milijun hektara u proizvodnju stvorit ćemo osnovni resurs proizvođačima za bolje, više i kvalitetnije', kazao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

A to kvalitetnije u EU znači i skuplje. 'Kupovna moć je ono što je pravo pitanje, odnosno, koliko ćemo snagom naše kupovne moći kupovati poljoprivrednih proizvoda', kaže Božić. Voće, povrće te meso od ljeta bi trebali biti jeftiniji. Trebali bi, ako ih ne poskupe pravila poput igračaka za svinje ili dodatnih kvadrata stambenog prostora za kokoši.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene