Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otpad će biti spaljen u inozemstvu

Uklonjene bačve sa Žitnjaka, nema opasnosti za građane

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bačve sa sumnjivim sadržajem, otkrivene u Zagrebu na Žitnjaku, uklonjene su i uskladištene, a dosadašnja analiza pokazala je da u njima nije bilo spojeva koji mogu ugroziti zdravlje ljudi, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Gradskom uredu za upravljanje u hitnim situacijama.

Rezultati analize uzetih uzoraka, čija se potvrda očekuje najkasnije sutra, pokazali su da je u četirima spornim bačvama bila akrilna kiselina (etilni akrilat i izubutilni akrilat), to jest spojevi umjetnih smola koji služe u industriji plastičnih masa, kao industrijsko ljepilo te za mnoge druge svrhe, rekao je epidemiolog iz Zavoda za javno zdravstvo Dinko Puntarić. Nedvojbeno je utvrđeno da u bačvama nije bilo drugih spojeva koje mogu ugroziti zdravlje ljudi, poput visoke koncetracije sumpora, klora ili teških metala, rekao je Puntarić, ističući kako očekuje da konačni rezultati analize neće donijeti iznenađenja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dovršena istraga Trovanje mineralnom: Policija otkrila što se dogodilo, prijavljene su dvije žene Ilustracija tragedija u Punjabu Djevojčica (10) umrla nakon što je pojela tortu na svojem rođendanu: "Rekla je da je jako žedna. Tijelo je bilo sve hladnije"

>> 'U bačvama je toksičan spoj, ali nema opasnosti'

Za građane nije bilo opasnosti jer koncentracija spojeva nije bila velika, rekao je, dodajući da bi velika koncentracija izazvala nadraženost i kašalj. Adrijan Majher iz Ureda za upravljanje u hitnim situacijama rekao je da je problem uklonjen u rekordnom vremenu od 24 sata te da nema opasnosti za zdravlje građana. Sve je bačve s otpadom jučer oko 21,30 sati uklonila i uskladištila ovlaštena tvrtka, a riječ je o 40-ak tona otpada koji će u konačnici biti spaljen u inozemstvu. Inspektor Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i građenja utvrdio je da je ondje više od 300 bačava, a u četirima je bio sumnjiv sadržaj.

Trošak uklanjanja i skladištenja otpada od 300 tisuća kuna na sebe je preuzeo grad Zagreb, a počinitelju će, pošto ga se otkrije, biti ispostavljen račun, rekao je Majher. Da bi policija mogla pokrenuti postupak, inspektor Ministarstva zaštite okoliša treba podnijeti kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja. Pošto su građani u utorak navečer prijavili da se širi nesnosan smrad, zbog čega se boje i za svoje zdravlje, na teren su izišle mnoge službe. Vatrogasci koji su uz policiju osiguravali bačve na tom su mjestu postavili šator za dekontaminaciju, bili su odjeveni u posebna odijela, a na teren je poslano i posebno vozilo za zaštitu okoliša. (Hina)

Rade li sanitarne inspekcije dobro svoj posao?

  • Ne, jer se u protivnom ovo ne bi događalo
  • Da, uvijek sve riješe na vrijeme
  • Ne znam

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene