Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Službeni rezultati do kraja tjedna

'U bačvama je toksičan spoj, ali nema opasnosti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što su izuzeti uzorci tvari iz bačava pronađenih na Žitnjaku te poslani na analizu, Ministarstvo zaštite okoliša oglasilo se priopćenjem da se radi o 'preliminarno opasnom otpadu', no da će rezultati analize biti poslani do kraja tjedna.

Pročitajte i ovo Cesta smrti na Žitnjaku - 2 kamionom naletio na djevojčicu Nakon tragedije na Žitnjaku i višegodišnjih apela konačno promjena: Policija u patroli, kontrolira se brzina, no je li to dovoljno? Slika nije dostupna 'Nema razloga za paniku' Uzorci iz bačvi sa Žitnjaka poslani na analizu

No, kako nam je rekao Dinko Puntarić iz Zavoda za javno zdravstvo, radi se o spoju akrilatu koji se koristi u proizvodnji ljepila. Radi se, kako je rekao, o toksičnoj tvari, no napominje da je potencijalno opasna u izravnom dodiru pri radu s njom, no da uskladištena u bačvama koje nitko nije dirao nije opasna te poručuje lokalnom stanovništvu kako nema potrebe za panikom. 'Ne može se reći da je opasno, ali nije ni bezazleno. Ako se u širokoj industriji koristi, ne može se reći da se radi o otrovu koji bi mogao ugroziti šire stanovništvo. Određeni toksični učinak postoji, ali ne postoji razlog za uzbunu.'

Dio bačava bio je prazan 

Inače, lokacija na kojoj su pronađene bačve je u katastru upisana na tvrtku u stečaju 'Zia' (Zagrebačka industrija abraziva) u vlasništvu Joze Ćurkovića, koji je u Hrvatskoj optužen za malverzacije. On se krije u BiH i preko odvjetnika poručuje da nema veze s tim.  Inspektor zaštite okoliša je u očevidu utvrdio da se na betoniranom platou  ograđenom željeznom ogradom visine nalazi oko 200 metalnih bačava zapremine oko 220 litara, 40 plastičnih bačava po 200 litara zapremine, 3 metalna prijenosna tanka po 1000 litara zapremine koji su djelomično puni i oko 50 plastičnih bačava po 50 litara zapremine. Jedan dio bačava je prazan, stoji u priopćenju Ministarstva.

>> Uzorci iz bačvi sa Žitnjaka poslani na analizu

Nalaz do kraja tjedna

Djelatnik Zavoda za javno zdravstvo je na poziv inspektora uzeo uzorak otpada koji preliminarno ukazuje da se radi o opasnom otpadu. Nalaz će biti napravljen do kraja tjedna,a otpad će se zbrinuti sukladno propisima po ovlaštenoj tvrtki, stoji u priopćenju.

Policija o tijeku istrage

Bačve koje su sinoć pronađene na zagrebačkom Žitnjaku uglavnom su bile prazne, a u nekima od njih nalazila se tekućina nepoznatog kemijskog sastava, dok je u jednoj bačvi bila smolasta materija izrazito neugodnog i agresivnog mirisa, izvijestila je danas glasnogovornica zagrebačke policije Aleksandra Ljuba na konferenciji za novinare. Nakon što je policija jučer oko 18,55 sati zaprimila dojavu o širenju neugodnog mirisa na području Pešćenice mjesto su osigurali policijski službenici i vatrogasne postrojbe. Od sinoć su na terenu policija u pratnji inspekcije zaštite okoliša te vatrogasci dežurali na terenu. (T.Š./Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene