Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spas za hrvatsko gospodarstvo

Ukinuta zabrana izvoza proizvoda u BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Resorni ministri Republike Hrvatske i BiH na pregovorima u Sarajevu uklonili su zapreke za izvoz žive peradi, peradarskih, goveđih i ribljih proizvoda iz Hrvatske u BiH, ali na snazi ostaje zabrana izvoza žive stoke i ribe, o čemu će se ponovo razgovarati za desetak dana, objavljeno je na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Hrvatski ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Božidar Pankretić ocijenio je nakon sastanaka koji su održani na ministarskoj i stručnoj razini predstavnika veterinarskih službi da su glavni nesporazumi nastupili zbog toga što je Hrvatska prilagodila trgovinske propise sa zahtjevima s Europske unije, a što BiH još uvijek nije učinila. ‘BiH je iznimno važan trgovinski partner Hrvatske, ali i obratno. Naš zadatak je da i dalje pokušamo raditi sve što možemo na uklanjanju trgovinskih zapreka. Ono što otvoreno nudimo je suradnja na polju zakonodavstva i svega onoga što je na putu Bosne i Hercegovine k Europskoj uniji’, rekao je Pankretić na konferenciji za novinare.

Pročitajte i ovo Tarik Imamović Obitelj odahnula Kraj potrage: Pronađen je 26-godišnjak iz Zenice koji je nestao u Zagrebu Bosna i Hercegovina - 3 samit u Bruxellesu BiH na vratima pristupnih pregovora za ulazak u EU: "Bilo bi lijepo, ali bogami, traje predugo"

Pankretić je rekao kako još uvijek ostaje na snazi zabrana izvoza živih goveda i ribe u BiH, a razgovori o tome nastavit će se za desetak dana. Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mladen Zirojević ocijenio je kako je nepovjerenje između dviju država, uz zabranu izvoza peradi, goveda i ribe u BiH, potaknula i hrvatska odluka o pooštravanju uvjeta oko uvoza mlijeka iz BiH. Bosna i Hercegovina zabranila je uvoz peradi, živih goveda i robe iz Hrvatske prošli tjedan, a hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede odmah je reagiralo upozorenjem kako tome nisu prethodile nikakve konzultacije niti su uvedene restrikcije temeljene na načelima struke.

>> 'Nema sustava i politike koji potiču izvoz'

>> Hrvatska: Nek' se BiH urazumi

>> BiH zabranila uvoz hrvatske hrane, MVPEI uputilo prosvjednu notu

Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede također je odbacilo optužbe iz BiH kako Hrvatska primjenjuje nepotrebne i arbitrarne mjere s ciljem ograničavanja uvoza iz BiH Istaknulo je kako Hrvatska samo primjenjuje odredbe Sporazuma o sanitarnim i fitosanitarnim mjerama koje vrijede u međunarodnoj trgovini te svoje zakonodavstvo usklađuje sa standardima Europske unije na što je obvezna kao zemlja - kandidat za punopravno članstvo. Hrvatska i BiH su najvažniji vanjskotrgovinski partneri. Godišnja robna razmjena između dviju zemalja iznosi oko 12 milijardi kuna. Izvoz Hrvatske u BiH dvostruko je veći. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene