Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavak kaznenog postupka

Ukinut zastupnički imunitet HDZ-ovcu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Protiv HDZ-ovog saborskog zastupnika Ante Jerolimova nastavit će se kazneni postupak nakon što mu je danas ukinut zastupnički imunitet.

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) jednoglasno je danas ukinulo zastupnički imunitet Anti Jerolimovu (HDZ) i tako odobrilo nastavak kaznenog postupka koji se protiv Jerolimova vodi pred zadarskim Općinskim sudom.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković Zašto to čine? Jandroković otkrio zašto se vrijeđa HDZ-ovce: "Nazivaju nas bandom, bagrom, gangsterima, kvislinzima…" Ljubica Jembrih HDZ Krapinsko-zagorske županije Ljubica Jembrih ulazi u Sabor, zamijenit će ministra Habijana

Postupak je u veljači prošle godine pokrenulo Županijsko državno odvjetništvo, koje Jerolimova tereti za kazneno djelo protiv okoliša.

Jerolimov je, naime, kao načelnik općine Preko potpisao ugovor o sanaciji dviju rivica u Sutomiščici na otoku Ugljanu, koja je provedena bez potrebne građevinske dozvole.

Budući da je Jerolimov jesenas u saborskim klupama zamijenio zadarskog gradonačelnika Božidara Kalmetu, postupak je prekinut jer ga je od tada štitio zastupnički imunitet.

Đurđica Sumrak (HDZ) na današnjoj je sjednici MIP-a rekla kako i sam Jerolimov želi da mu se ukine imunitet, "kako bi se ta trakavica privela kraju".

Mandatno imunitetno povjerenstvo odobrilo kazneni postupak protiv Sabe

Dodala je kako je za spornu sanaciju ishođena sva potrebna dokumentacija te da se ne radi o nikakvoj korupciji niti pribavljanju imovinske koristi.

"Tužbu je 2011. pokrenuo oporbeni vijećnik, iako se 10.000 malih seoskih rivica u Hrvatskoj saniralo na takav način", rekla je Sumrak. Istaknula je kako je Jerolimovu potrebno ukinuti zastupnički imunitet da se "vidi kako na njemu nema krivnje, nego da je učino ono što bi učinio svaki odgovorni načelnik".

Vesna Fabijančić Križanić (SDP) i predsjednica MIP-a Gordana Sobol (SDP) uzvratile su da na MIP-u nije da utvrđuje krivnju, nego da odluči o imunitetu, a o krivnji će, ističu, odlučiti sud.

"MIP u ovom slučaju, kao i u bilo kojem drugom, ne može i ne smije ulaziti u to je li neka optužnica opravdana ili nije. Županijsko državno odvjetništvo našlo je svoje razloge zbog kojih optužnicu smatra osnovanom, a na sudu je da to utvrdi", upozorila je Sobol.

Odluka MIP-a omogućuje da se postupak protiv Jerolimova nastavi odmah, no na prvoj slijedećoj sjednici treba ju potvrditi i Sabor, koji će zasjedanje nastaviti krajem siječnja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene