Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uskoro novi pravilnik

Neće se više dobivati 50 lipa za boce mlijeka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog roka prilagodbe, građani će 50 lipa za vraćene boce mlijeka i mliječnih proizvoda moći dobiti još iduća tri mjeseca. Za ostalu ambalažu nema promjena.

Od idućeg tjedna boce mlijeka u dućanima konačno su jeftinije za 50 lipa, ali zato se tih istih 50 lipa uskoro neće dobivati za povrat te ambalaže.

Pročitajte i ovo Ilustracija ODLUKA VLADE Sada je i službeno: Pogledajte nove najviše cijene ulja, mlijeka, brašna, šećera.. Krava - 2 negativan trend Pala proizvodnja mliječnih proizvoda, ali ne svih: DZS objavio podatke za prošlu godinu

'Bolje jeftinije litra mlijeka nego da se dobiva tih 50 lipa natrag za bocu', kaže Mario iz Zagreba, a s kojim bi se složili mnogi građani Hrvatske.

Na Pravilniku o ambalažnom otpadu radilo se mjesecima. Ministar okoliša Mihael Zmajlović ponosno ga je najavljivao već početkom srpnja, ali pravilnik će tek sutra, s više od mjesec dana zakašnjenja, biti objavljen u Narodnim novinama.

'Trajalo je nekoliko tjedana dulje radi usuglašavanja s proizvođačima, oko tih oznaka koje propisujemo da moraju biti na bocama, s obzirom da se ide u automatizaciju sustava prebrojavanja ambalaže, bili su neki tehnički zahtjevi', objašnjava ministar.

Nakon ukidanja poticajnih 50 lipa pitanje je ipak koliko će se plastičnih boca mlijeka ili primjerice jogurta, reciklirati. Ministra to ne brine jer, kaže, takve boce činile su svega 11 posto recikliranog otpada. Pa će u džepu građana, poručuje Zmajlović, ostati 30 milijuna kuna na godinu.

'Zato mislim da će tržište odraditi svoje i oni koji imaju poštovanje prema kupcima, da će ispuniti to obećanje', zaključuje Zmajlović.

Tko će se obećanja držati znat će se idući tjedan kada pravilnik stupi na snagu. Naime, ne postoji zakon kojim bi se trgovcima 'naredilo' da spuste cijene zbog ukidanja naknade za ambalažu ovog proizvoda. No, za sada veći trgovački lanci koje smo kontaktirali obećaju da će pojeftiniti mlijeko nakon što Pravilnik dođe na snagu, što bi se moglo dogoditi oko iduće srijede.

Skupljači boca nisu zadovoljni ovom odlukom. Međutim, tih 50 lipa je jedna cirkularna naknada, jer kada kupite bocu mlijeka, u cijeni platite bocu, a dobit ćete ih nazad kada bocu vratite. Vremena za povrat svih boca mlijeka i mliječnih proizvoda koje imate traje još tri mjeseca, što je razdoblje prilagodbe.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene