Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kosor najavila

Ukida se i druga stopa harača

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jadranka Kosor najavila je i rezanje broja zaposlenih u državnoj upravi za pet posto.

U sklopu programa za gospodarski oporavak, premijerka Jadranka Kosor danas je najavila ukidanje druge stope kriznog poreza te smanjenje broja zaposlenih u državnoj upravi za pet posto i pripremu teritorijalnog ustroja.  'Taj je program dobio podršku koalicijskih partnera', kazala je Kosor na konferenciji za novinare. Tako se i stopa kriznog poreza od četiri posto koja se odnosila na plaće i mirovine iznad 6000 kuna, ukida od studenog ove godine, što je dva mjeseca prije početno određenog roka.

Za višak ljudi u javnoj upravi napravit će se plan zbrinjavanja, a sustav povlaštenih mirovina prvo će se podvrgnuti reviziji, nakon čega slijedi njihovo smanjivanje, a potom i ukidanje pojedinih kategorija. Revizija će pokazati u kojem će se obujmu rezati mirovine i koje će kategorije biti ukinute. Smanjit će se i broj agencija i zavoda, a premijerka je kazala da je neodrživo da zaposleni u nekim zavodima imaju veću plaću od ministra ili premijera.

Mjera za oporavak gospodarstva uključuju još  i skidanje pojedinih kategorija te smanjenje povlaštenih mirovina. Premijerka Kosor najavila je i kontrolu 360 milijuna kuna koje su dane poduzetnicima. 

>> Ukida se krizni porez na plaće od 3 do 6 tisuća kuna

 Detaljne mjere koje je premijerka predstavila vezane su uz fiskalnu politiku, funkcioniranje javne uprave, upravljanje državnom imovinom, reformu pravosuđa, sustav socijalnog osiguranja, mirovinski sustav i slično.

U fiskalnom sustavu, premijerka je najavila i ukidanje poreznih olakšica, osim onih vezanih za ulaganja u razvoj i istraživanje, kao i smanjenje broja i visina stopa poreza na dohodak na tri stope od 12, 25 i 40 posto. Kosor je najavila i smanjenje neporeznih davanja, primjerice vodnog doprinosa, za šume, spomeničke rente i slično.

Premijerka najavljuje da će se do ulaska u EU donijeti i zakon o fiskalnoj odgovornosti s ograničavanjem razine fiskalnog deficita s ciljem postupnog smanjenja udjela prihoda i rashoda opće države u BDP-u na 3 posto. Nositeljica programa gospodarskog oporavka je premijerka Kosor, koordinator svih aktivnosti na realizaciji potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker, a svaki će ministar biti zadužen za provedbu mjera iz programa. Vlada će jednom mjesečno analizirati efekte i status svih mjera i aktivnosti, najavila je Kosor koja očekuje da za mjesec dana dio mjera već bude odrađen. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene