Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Udaljeni s dužnosti

Uhićeno četvero policajaca: Objavljeno za što ih se tereti, sudac istrage za troje odredio istražni zatvor

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Četvero policajaca zlouporabilo je svoj položaj i ovlasti da bi okrivljeniku u postupku osigurali povoljniju poziciju te su zbog toga udaljeni iz službe i predani pritvorskom nadzorniku.

Četvero policajaca Policijske uprave splitsko-dalmatinske predani su pritvorskom nadzorniku te je protiv njih PNUSKOK podnio kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

To je učinjeno jer ih zbog sumnje PNUSKOK-a da su počinili kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, sprječavanja dokazivanja i otkrivanja identiteta ugrožene osobe ili zaštićenog svjedoka.

Postoji osnovana sumnja da je četvero policajaca, od 29. siječnja do 6. veljače 2023. godine, za vrijeme dok su u različitim svojstvima obavljali službene policijske zadaće, iskoristili svoj položaj i da bi otežali dokazivanje prema svjedoku u postupku koji se vodi pred nadležnim sudom. Osim toga, dvojica od osumnjičenih policijskih službenika su otkrili identitet osobe kojoj je ugrožena sigurnost.

Pročitajte i ovo Ilustracija Inspekcijski pregled Talijanska ribarica pokušala pobjeći hrvatskoj policiji: Zatekli ih u nezakonitom ribarenju kod Mljeta

Pročitajte i ovo Ilustracija SLIJEDI ISPITIVANJE U USKOKU Uhićeno troje splitskih policajaca: Pokušali su utjecati na svjedoka na suđenju zločinačkoj organizaciji

Svih četvero policijskih službenika je odlukom načelnika Policijske uprave splitsko-dalmatinske odmah udaljeno iz službe, a protiv njih također slijedi podnošenje zahtjeva za pokretanje disciplinskog postupka.

"Ministarstvo unutarnjih poslova, Ravnateljstvo policije i Policijska uprava splitsko-dalmatinska najoštrije osuđuje ovakvo, malo je reći, štetno ponašanje policijskih službenika", stoji u objavi policije.

"Ipak nas donekle umiruje činjenica da su žrtve bez obzira na pojedinačno negativno iskustvo zadržale povjerenje u policijsku službu i sva saznanja o ovom slučaju prijavile upravo Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj, nakon čega su provedene sve potrebne mjere i radnje istraživanja, a dokaz tomu je podnošenje kaznene prijave protiv četvero policijskih službenika", dodaje se.

Na prijedlog USKOK-a, sudac istrage Županijskog suda u Splitu odredio je istražni zatvor protiv troje okrivljenika.

Iako nije službeno potvrđeno, mediji neslužbeno navode da su uhićeni policajci navodno pokušali utjecati na članove obitelji Željka Melvana koji je pravomoćno osuđen zbog ubojstva, a krajem siječnja je bio svjedok u postupku protiv zločinačke organizacije na čelu s Deanom Majstorovićem.

Melvan je u glinskom zatvoru na odsluženju 19-godišnje zatvorske kazne zbog ubojstva Vedrana Marendića, a pismeno se javio USKOK-u da ima neposredna saznanja o planiranom ubojstvu koje je navodno od njega naručio Majstorović pa je krajem siječnja ispitan na sudu.

Majstorovića i šestoricu tužiteljstvo tereti za čitav niz nedjela, među ostalim i da su planirali ubojstvo zbog duga od 270.000 eura.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene