Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uhićeni Josip Perković, Zdravko Mustač i još osam osoba

Perkoviću ODREĐEN ISTRAŽNI ZATVOR! Nobilo: 'Protivi se izručenju iz tri razloga'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što su stupile na snagu zakonske izmjene, po kojima se Europski uhidbeni nalog primjenjuje i na kaznena djela počinjena prije kolovoza 2002., uhićen je Josip Perković. Sudac Županijskog suda u posljepodnevnim je satima odlučio da Josip Perković ostane u istražnom zatvoru.

Europski uhidbeni nalog Josipu Perkoviću uručen je već u jutarnjim satima Nove godine.

Pročitajte i ovo Nika Shakarami mučan slučaj Procurili tajni dokumenti - Niku (16) ubili su policajci: Strpali su je u hladnjaču, seksualno zlostavljali i bacili na ulicu Slika nije dostupna Aktivacija EUN-a Perković već sutra očekuje europski uhidbeni nalog

Po propisanoj proceduri, policija je Perkovića privela županijskom državnom odvjetniku, koji ga je ispitao i upitao pristaje li na izručenje. Potvrdan odgovor proceduru izručenja učinio bi pukom formalnošću, ali Perković je rekao da ne želi dobrovoljnu predaju.

'Obavljeno je prvo ročište na Županijskom državno odvjetništvu. Gospodin Perković je izjavio da ne želi dobrovoljnu predaju. Protivit će se predaji, iz tri razloga. Prvi je što postupak u Njemačkoj iz kojeg je proistekao ovaj uhidbeni nalog ne ocjenjuje kao fer suđenje. Drugo, nastupila je zastara, a zastara je apsolutna zapreka za izručenje. Treće, postoje dva rješenja o odbačaju kaznene prijave za isto ovo kazneno djelo koje Hrvatsko državno odvjetništvo donijelo u zadnjih 20 godina. Procedura ide dalje u varijanti protivljenja', rekao je Nobilo. Odvjetnik Anto Nobilo potvrdio nam je kako je Perković priveden na policiju sukladno europskom uhidbenom nalogu, koji je u Hrvatsku stigao još 1. srpnja 2013., a stupio na snagu  noćas u ponoć. 

Gdje je Perković uhićen Nobilo nam nije htio reći uz komentar kako je policija po njega došla na adresu koja nije javno poznata. No, prema njegovim je riječima uhićen u 10 sati u Zagrebu, a Mustač u svojoj kući u Svetoj Nedjelji i za njega je navodno nadležno Županijsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici.

Nobilo nam je potvrdio kako je policija, na njegovoj kućnoj adresi, privela i Zdravka Mustača koji se nalazi na jednom od njemačkih uhidbenih naloga te da je u ovoj prvoj fazi iskazivanja hoće li se protiviti izručivanju rekao da mu nije potreban odvjetnik.

Perković je iza podneva, iz policije gdje je priveden nakon što mu je uručen uhidbeni nalog, prevezen u zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo. U tužiteljstvo je, iza toga, došao i njegov odvjetnik Anto Nobilo. Nakon ispitivanja Nobilo je potvrdio da se Perković protivi izručenju.

Josip Perković službenim je kombijem dovezen u zgradu Županijskog suda u Zagrebu. Tamo je sudac istrage odlučio da Josip Perković ostane u istražnom zatvoru do odluke o izručenju.

'Sud je odredio istražni zatvor. Imamo rok od tri dana za žalbu. Došlo je do različitih mišljenja. Naime, Sud smatra da ne treba po Zakonu o kaznenom postupku obrazlagati razloge za pritvor. Tužilaštvo je smatralo drugačije,i ja smatram drugačije, pa ćemo iz tih razloga uložiti žalbu, vjerojatno već sutra. Nadam se da ćemo vrlo brzo dobiti stav', kazao je Nobilo.

Na pitanje može li Perkovićevo zdravstveno stanje utjecati na izručenje, Nobilo je odgovorio da njegovo stanje nije takvo da bi utjecalo. 'Tu su neke kronične bolesti i s tim se može. Prema tome, nećemo ići na to, mi smatramo da nema razloga za izručenje. To je drugo pitanje, danas smo odlučivali samo o istražnom zatvoru, a u narednom tjednu ćemo imati ključno ročište na kojem će se odlučivati da li ce ga se izručiti ili ne', kazao je.

Perkovića i Mustača njemačko pravosuđe tereti da su u toj zemlji sudjelovali u organizaciji ubojstva hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića. No obojica odbacuju optužbe i tvrde da su žrtve neistinitog iskaza Udbina operativca Vinka Sindičića kojega su u međuvremenu tužili za lažno svjedočenje.

Mustač, koji je kao šef Službe državne sigurnosti bivše Jugoslavije bio nadređen Perkoviću, šefu hrvatskog odjela zaduženom za tzv. neprijateljsku emigraciju, optužbe je odbacio i svjedočeći na suđenju za ubojstvo Đurekovića 1983., vođenom pred sudom u Munchenu.

Josipović o uhićenju Perkovića: Sve je u rukama pravosuđa

Opačić: Slučaj Perković nije moj resor i ne mogu ga komentirati

Evo što svjetski mediji pišu o uhićenju Perkovića!

Budući da Perković nije dobrovoljno pristao na predaju, županijski državni odvjetnik će najkasnije 48 sati nakon razgovora s njim, zahtjev za izručenjem proslijediti Županijskom sudu u Zagrebu.

Izvanraspravno vijeće Županijskoga suda nakon toga ima osam dana da odluči o izručenju, a na sudsku odluku Perković ili državni odvjetnik mogu se žaliti Vrhovnom sudu u naredna tri dana.

A kakva će biti odluka županijskog, a potom i Vrhovnog suda ne žele nagađati ni kaznenopravni stručnjaci, koji nisu suglasni ni oko toga je li za Đurekovićevo ubojstvo nastupila zastara, koja je, pak, od lipnja obvezujući razlog za odbijanje izručenja na temelju europskog uhidbenog naloga.

Temeljem EUN-a do podneva uhićeno još osam osoba

Temeljem Europskog uhidbenog naloga prvog dana nove godine do podneva u Hrvatskoj je prema podacima Ravnateljstva policije uhićeno je 10 osoba, a među njima su i bivši čelnici jugoslavenske obavještajne službe Josip Perković i Zdravko Mustač.

Osim na zagrebačkom području osobe s europskih uhidbenih naloga uhićene su i na području osječko-baranjske, varaždinske, šibensko- kninske i krapinsko-zagorske policijske uprave.

'Osobe su uhićene radi sumnje u počinjenje kaznenih djela ubojstva, razbojništva, zlouporaba opojnih droga, silovanja i drugo', ističu u policiji. Dodaju da prilikom uhićenja nije bilo uporabe sredstava prisile.

'Uhićene osobe se predaju pritvorskom nadzorniku kako bi u predviđenom zakonskom roku bile ispitane od strane nadležnih županijskih državnih odvjetnika. Daljnja provedba postupka predaje u djelokrugu je rada nadležnih pravosudnih tijela', navode u priopćenju. (I.D./T.K./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene