Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pušenje u kafićima, ali.....

Ventilacija protiv dima ugostiteljima neprihvatljiva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'U ovoj državi Vlada umjesto da pomaže, radi kontra', tvrdi Folnegović i najavljuje ustavnu tužbu.

Izmjenama zakona Vlada će omogućiti ugostiteljima da u svoje objekte ponovno ugoste nikotinske ovisnike. No, vlasnici će svoje lokalne morat učiniti ugodnim i onima koji ne puše, a to će napraviti tako da ugrade sustav za filtriranje.

Pročitajte i ovo Europska iskaznica za osobe s invaliditetom Šok za mnoge ''Dobili smo iskaznicu za osobe s invaliditetom, a dijete je zdravo'': Provjerili smo o čemu se radi Ilustracija Kazna prije zločina Zbog drakonskog zakona ljude će moći uhititi i prije nego što počine zločin: "Rezultat bi bio orvelovska noćna mora"

Iako zakonom još nije propisano točno kakav sustav ventilacije će ugostiteljski objekti morati imati ukoliko žele da se cigarete vrate u njihove lokalne, jasno je da se neće raditi o 'jeftinom sportu'. 'To vam je kao da kupujete automobil možete kupiti Fiću, a možete BMW', rekao je zagrebački projektant ventilacije koji je pojasnio kako se zbog toga radi o vrlo širokom rasponu cijene, koja ukoliko je riječ o lokalima od 50 četvornih metara ide od 20.000 do 100.000 kuna.

'Cijena ovisi o puno detalja, ovisi o rasporedu lokala koji diktira na koji će način ventilacija biti ugrađena. Naime, ne možete ventilaciju iz koje će puhati prljavi zrak staviti na fasadu kraj susjedovog prozora. Ukoliko se ventilacija zbog takvih slučajeva mora dizati četiri kata u zrak, onda cijena može biti visoka do neba', pojasnio je projektant ventilacije i dodao da i u ovom slučaju vrijedi stara poslovica, koliko para, toliko muzike. 'Ovdje je zapravo obrnuto, jer skuplje ventilacije su tiše i nezamjetne', dodao je.

Ugostitelji nemaju novca

'Izmjenama zakona o zabrani pušenja u ugostiteljskim objektima ništa nije riješeno, naprotiv, donesena je još veća nepravda', tvrdi Miroslav Folnegović, predsjednik Udruge restoratera.  Dodaje kako bi ga ugradnja ventilacijskog sustav stajala oko 400.000 kuna, što ni u kojem slučaju ne može izdvojiti, pogotovo ne nakon pada prometa koji je nastao nakon što je pušenje u potpunosti zabranjeno u ugostiteljskim objektima.

Sustave za ventilaciju ugostiteljski objekti morati će imati u prostorijama odvojenim za pušače, a i objekti manji od 50 četvornh metara, koji se odluče da će pušenje biti dozvoljeno, također će morati imati ventilaciju 'Ugostitelji to jednostavno nemaju otkuda plaćati, to su previsoke cijene, pa mi moramo i plaćati najmove', kaže Folnegović koji tvrdi da u trgovačkim centrima, koji imaju odlične ventilacijske sustave, oni dodatni u ugostiteljskim objektima uopće nisu potrebni. 'No, sada spominju da se neće smjeti prolaziti kroz pušačku zonu da bi se došlo do nepušačke. To je potpuni nonsense. Jedino u ovoj državi Vlada umjesto da pomaže, radi kontra', tvrdi Folnegović i najavljuje ustavnu tužbu. 

Ventilacijski sustavi štite pušače i nepušače

'Dim od popušene cigarete u prostoriji ostaje osam sati i u to vrijeme katranizira i kožu, pluća i ostale organe. No, u prostorijama u kojim je ventilacija u sat vremena deset puta potpuno izmijeni zrak, situacija je znatno drugačija', tvrdi docent dr. Sanja Popović Grle, voditeljica Poliklinike za plućne bolesti Jordanovac. Dodaje kako je primarna ideja da se ventilacijskim sustavima zaštite i pušači i nepušači. 'Takvi ventilacijski sustavi postoje, skupi su i jasno je da je to velika investicija, no oni itekako poboljšavaju stanje i štite zdravlje ljudi. 

>> Pušenje se vraća u kafiće, ali pod strogim uvjetima

Ministar Milinović pozvao je ugostitelje da se u što većoj mjeri opredijele za takozvane 'nepušačke kafiće'. Takva odluka od strane Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi RH bit će nagrađena određenim beneficijama, jer će se takvo ponašanje smatrati kao trajna promidžba zdravog života.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene