Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prozivaju ministricu Opačić

Udruge na nogama zbog rezanja sredstava za 60 posto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sa smanjenjem proračuna, problema imaju i udruge. Sredstva za pružanje usluga ranjivim osobama srezana su i 60 posto.

Upozoravaju kako će zbog toga osobe s posebnim potrebama i siromašni ostati zakinuti u ostvarivanju svojih prava.
Prozivaju resornu ministricu, Milanku Opačić zbog odluke, ali i manjka komunikacije. Smanjenje sredstava, drastično će smanjiti i broj djece s kojima udruga Puž može raditi. Četvero zaposlenih dobit će radnu knjižicu u ruke. 'Nisam primijetila da netko štedi u tolikoj mjeri.

Pročitajte i ovo Regionalni znanstveni Centar - 4 STEM obrazovanje Jug Hrvatske dobio važan centar za učenike: Ovo je priprema za budućnost Dijete, ilustracija mentalno zdravlje pati Psihijatri zabrinuti za mlade: Pacijenti su sve mlađi, raste agresija, a kliničke slike su sve ozbiljnije

>> Promjena područja od posebne skrbi: Tko će dobiti, a tko izgubiti?

Očekivali smo da je manje sredstava, znamo kakva je situacija. Ali ne radi se o 10, 20 posto, radi se o 60', rekla je Vesna Budak iz Udruge roditelja djece s posebnim potrebama Puž. 'Ono što ja mogu poručiti je da ćemo pokušati iznaći sredstva za udruge koje direktno pružaju potporu djeci s oštećenjima i osobama s invaliditetom jer su najranjivija skupina', rekla je Opačić. Radi se, poručuju iz Vlade, o repovima bivše vlasti. Potpisivali su ugovore s udrugama znajući da novca - nema.

'Ovo nije moj hir, nije moja odluka, ja sam na to prisiljena jer nema dovoljno novca u proračunu', rekla je Opačić. 2010. bivše je ministarstvo potpisalo trogodišnje ugovore o financiranju sa stotinjak udruga. U svibnju, svake godine, odobravao se prijedlog proračuna za sljedeću godinu. Ove godine udruge su pozvane u Ministarstvo gdje im je, kažu, dan papir s odobrenim iznosom za sljedeću godinu.

'Bilo je uzmi ili ostavi', rekla je Jozefina Kranjčec iz Hrvatskog saveza udruga tjelesnih invalida. S rezanjem sredstava, pribojavaju se udruge, osobe s posebnim potrebama i siromašni ostat će zakinuti. Posebno im smeta nedostatak komunikacije s ministricom. Pa očekuju poziv na sastanak i bolju suradnju.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene