Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analizirana dopuštenost tužbe

Udruga 'Potrošač' mora precizirati tužbe protiv banaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na pripremnom ročištu analizirani su procesno-pravni aspekti predmeta jer je riječ o tipu tužbe koja se, po riječima tužitelja, prvi put razmatra u povijesti hrvatskoga pravosuđa.

Udruga Potrošač treba u roku 60 dana dodatno obrazložiti kolektivni interes u tužbi koju je podigla protiv osam banaka zbog valutne klauzule u švicarskim francima i jednostrane promjene kamatne stope, odlučeno je na zagrebačkom Trgovačkom sudu na kojem je danas održano prvo pripremno ročište u tom sporu.

Odvjetnici tuženih banaka u istom razdoblju nakon primitka tužbe moraju iznijeti svoje stajalište.

Po sudskom rješenju, tužitelj mora pojedinačno za svaku banku navesti razdoblje u kojem su banke sklapale sporne ugovore. Uz to, za svako razdoblje mora navesti i pravni propis na koji se poziva, odnosno svaki konkretni članak za koji smatra da je prekršen.

Pročitajte i ovo Oleg Butković tužba zbog zračnog prometa Njegov državni tajnik predlaže, a on ne zna za tužbu Rusije protiv Hrvatske: "Moram to pogledati, vidjet ćemo" Slika nije dostupna Slučaj Franak GRAĐANI PROTIV BANAKA: Povijesna presuda 4. srpnja!

>> Najveća kolektivna tužba u Hrvatskoj: Franak i Potrošač protiv 8 banaka

Sudac Radovan Dobronić uputio je tužitelja da odustane od dijela tužbe u kojima se traži isplata potrošačima razlike nastale zbog viših rata ili će taj dio odbiti jer je nedopušten.

No, predstavnici tužitelja rekli su novinarima da će potrošači, presudi li u konačnici sud u njihovu korist, sami pojedinačnim tužbama moći tražiti isplatu razlike.

Zastupnici tuženih banaka tvrdili su da tužba nije dopuštena jer je, iako se tužitelj formalno poziva na Zakon o zaštititi potrošača, neformalno zasnovana na odredbi Zakona o parničnom postupku kojim se regulira kolektivna tužba, a koja stupa na snagu tek s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju.

Odvjetnici banaka tvrde također da tužitelj nije ovlašten podnositi tužbu temeljem Zakona o parničnom postupku, a tužitelj je odbio taj prigovor, ustvrdivši da se njihova tužba temelji na odredbama Zakona o zaštiti potrošača koje dopuštaju pokretanje kolektivne tužbe.

Zakon o zaštiti potrošača usvojen je 2003. i od tada se mijenjao 2007. i 2009.

Sudac je na početku uputio stranke da mogu zatražiti njegovo izuzeće ako smatraju spornim što je na početku karijere radio za Zagrebačku banku. Napomenuo je da za tim nema objektivnog razloga jer godinama nije u kontaktu s bankom ali da bi zahtjev bio legitiman ako netko ima dojam da bi to moglo utjecati na odluku.

Nitko od stranaka nije tražio izuzeće suca, a jedan od odvjetnika banaka rekao je kako im je samo bitno da sudac nema kredit u švicarcima.

Udruga franak, kojoj je ranije odbijena tužba protiv banaka, ističe da u Hrvatskoj ima preko 100.000 korisnika kredita vezanih za 'švicarce', od kojih je 75.000 stambenih kredita, kojima su s obzirom na klizanje franka i promjene kamatnih stopa posljednjih godina rate otplate porasle od 35 do čak 100 posto. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene