Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaštita interesa

Najveća kolektivna tužba u Hrvatskoj: Franak i Potrošač protiv 8 banaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Određen je datum suđenja za prvu najveću kolektivnu tužbu u Hrvatskoj, nakon što su udruge Franak i Potrošač pokrenule tužbu protiv čak osam banaka zbog kredita u švicarskim francima.

Suđenje koje će sasvim sigurno trajati mjesecima, po nekim predviđanjima i godinama, počinje 4. srpnja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Analizirana dopuštenost tužbe Udruga 'Potrošač' mora precizirati tužbe protiv banaka Slika nije dostupna Tužba udruge Franak Tužba protiv 8 banaka: 'U ovoj borbi potrošač mora pobijediti'

Osam najjačih banaka s jedne. Udruge Potrošač i Franak - s druge strane. Tako će izgledati suđenje nakon podignute prve kolektivne tužbe u Hrvatskoj. 'Te banke su tužene na temelju dvije okolnosti: a to je nepoštena primjena valutne klauzule i nepoštena primjena promjene kamatne stope', rekla je Branka Lukačević iz ekonomskog tima udruge Franak.

Cilj im je zaštititi sve dužnike. Optimistični, vjeruju da će uspjeti. Danas su potpisali i regionalni sporazum s udrugom Franak iz BiH te Efektivom iz Srbije - s kojima će razmjenjivati podatke.

>> Tužba protiv 8 banaka: 'U ovoj borbi potrošač mora pobijediti'

Iako, u Srbiji je situacija malo drukčija. Jer tamošnja narodna banka donijela je Zakon kojim je ukinula mogućnost bankama da jednostrano mijenjaju kamatnu stopu.

Prema hrvatskim statistikama, 75 000 građana ima stambeni kredit u švicarskim francima. U prosjeku, mjesečna rata rasla im je za 1700 kuna. Na taj način više od 2 milijarde kuna otišlo je bankama, a zbog nemogućnosti plaćanja - broj ovrha povećao se za 33 puta.

Nakon što je kredit u švicarcima mnogima promijenio život - udruga Franak pravdu će pokušati od sljedećeg mjeseca tjerati sudskim putem. Susjedi iz regije ovih dana skupljaju informacije kako bi i oni uskoro mogli podnijeli svoju prvu kolektivnu tužbu.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene