Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prepucavanja zbog ZDS

Udruga sudaca odgovorila Jovanoviću i Mrsiću: ''Do pomaka će doći kada političari kažu da za jačanje vladavine prava nije odgovoran samo sud''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga hrvatskih sudaca reagirala je na komentare SDP-ova Željka Jovanovića i predsjednika Demokrata Miranda Mrsića, koji su se osvrnuli na priopćenje Udruge o pokliku ''Za dom spremni''. Iz udruge poručuju da će ''pomaka i boljitka doći tek kada razni političari jasno kažu da za jačanje vladavine prava nije odgovorna samo sudbena vlast''.

Iz Udruge hrvatskih sudaca oglasili su se na komentare Željka Jovanovića (SDP) i Miranda Mrsića (Demokrati), koji su za DNEVNIK.hr komentirali ranije priopćenje Udruge u kojoj stoji da političari, uključujući i one biomedicinskog zvanja, prije davanja izjava ''pitaju nekoga tko se razumije u pravnu problematiku koju je razmatrao Visoki prekršajni sud''.

Mirando Mrsić kazao je da ta reakcija Udruge hrvatskih sudaca unazađuje društveno, ekonomski i demokratski, a Željko Jovanović da bi Udruzi hrvatskih sudaca bilo bolje ''da više rade i da se do pravomoćnih osuđujućih presuda za kriminal, korupciju, nasilje i veličanje ustaštva dolazi u najkraćem mogućem roku''.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Napetosti zbog ZDS Mrsić i Jovanović odgovorili na oštre riječi Udruge hrvatskih sudaca: ''Njihova nas reakcija unazađuje društveno i demokratski'', ''Bolje bi im bilo da više rade''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon odluke vrhovnog suda Udruga hrvatskih sudaca na brojne kritike o ZDS reagirala priopćenjem, posebno se okomili na jednog političara

Iz Udruge hrvatskih sudaca oglasili su se o tim komentarima. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

''Biti političar i govoriti stvari kojima se ugađa svojoj izbornoj bazi i dijelu javnosti pravo je političara. Do pomaka i boljitka doći će tek kada razni političari jasno kažu da za jačanje vladavine prava nije odgovorna samo sudbena vlast nego i zakonodavna i izvršna vlast te da zakone donosi zakonodavna vlast, a sud ih samo primjenjuje. S lošim, nejasnim ili nepostojećim zakonom ne može štititi se vladavina prava.

UHS ponovno podsjeća na dva stavka članka 40. Zakona o sudovima:

Članak 40.
(1) Sjednica odjela ili sudaca saziva se i kad se utvrdi da o pitanjima primjene zakona postoje razlike u shvaćanjima između pojedinih odjela, vijeća ili sudaca ili kad u jednom odjelu vijeće ili sudac odstupi od ranije prihvaćenog pravnog shvaćanja.

(2) Pravno shvaćanje prihvaćeno na sjednici svih sudaca odnosno sudskog odjela Vrhovnog suda Republike Hrvatske, Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske, Visokog upravnog suda Republike Hrvatske, Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske i sjednici odjela Županijskog suda obvezno je za sva drugostupanjska vijeća ili suce pojedince tog odjela, odnosno suda'', stoji u priopćenju Udruge.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene