Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Snažna reakcija

Udruga Franak: Sastanak bankara i Vlade ugrožava tordiobu vlasti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sastanak bankara u Vladi nakon nepravomoćne presude u korist dužnika u slučaju 'Franak' izazvao je snažnu reakciju članova Udruge Franak. Oni upozoravaju da Banski Dvori tako ugrožavaju neovisnost sudske vlasti.

Jedni kontroliraju vlast, drugi novac. Sastanak bankara i vrha Vlade za Udrugu Franak je ples po rubu. Odvjetnici Udruge Franak smatraju da je takav sastanak ugrožavanje trodiobe vlasti.

'Ja bih, u stvari, izrazila zabrinutost da se radi pritisak na izvrnu vlast očigledno sa namjerom da izvršna vlast radi pritisak na pravosuđe. Mislim da neki sudionici počinju lagano plesati po rubu i da ulaze u sferu protupravnosti' kazala je Nicole Kwiatkowski, odvjetnica udruge Franak.

Pročitajte i ovo Marija Vučković, ministrica poljoprivrede 10 najvažnijh točaka Ministrica Vučković nakon sastanka s poljoprivrednicima: "Manje-više je sve uvaženo" Andrej Plenković i Dragan Čović snažna podrška Hrvatske Sastali se Plenković i Čović: "Otvaranje pristupnih pregovora BiH zajednički politički prioritet"

Potpredsjednik Vlade je kazao da ne može komentirati presude. Za sastanak sa bankarima objašnjava kako se radilo o upoznavanju sa situacijom koja opterećuje bankarski sektor i koja prijeti da bi ga mogla destabilizirati.

>> Slučaj Franak: Bankari podnijeli žalbe na nepravomoćnu presudu

'Posebno u situaciji kada uvijek govorimo da dostupnost kredita i financijskih sredstava u ovom trenutku je jedan od ključnih aspekata za oporavak gospodarstva. Prema tome, stalo nam je da se destabilizacija ne dogodi na bilo koji način', kazao je potpredsjednik vlade Branko Grčić.

Bankari su se na presudu žalili. Tvrde da je ona populistička i neprovediva u praksi. Na sastanaku u Vladi šefovi banaka su upozorili na pravnu nesigurnost koja nastaje nakon nepravomoćne presude. Iz Udruge Franak pak odbacuju teze po kojima bi nepravomoćna presuda mogla destabilizirati bankarski sektor.

'Hipoteza da će pravomoćnost prvostupanjske presude dovesti do nekog sloma bankarskog sustava je apsolutno neutemeljena. Ono što vam mogu reći je da su se banke same dovele i dalje se dovode u repotacijski rizik', kazala je Branka Lukačević – Gredić iz udruge Franak. Banke u žalbi traže i izuzeće suca Radovana Dobronića jer smatraju da se stavio u ulogu tužitelja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene