Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kraj poticaja

Udar na seljake: Svinjogojci bez poticaja, mljekarima prepolovljeni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvati bi uskoro mogli jesti samo uvoznu svinjetinu i piti uvozno mlijeko jer od prvoga siječnja ove godine država je svinjogojcima ukinula, a mljekarima prepolovila poticaje.

Od Nove godine prepolovljene su potpore za proizvodnju mlijeka zbog čega su seljaci kravama ograničili obroke.Od nekadašnjih 350 milijuna, država je mljekarima ove godine osigurala 150 milijuna kuna potpora. Kreditima opterećenim farmerima ulaganja su preko noći postala veća od dobiti. Novi zakon ,kažu, posljednji je čavao u lijesu hrvatskog mljekarstva.

Pročitajte i ovo Razvoj slavonskih sela - 5 Sela u blatu Ova su sela svi prekrižili: "Nitko nema pitku vodu, struju, uličnu rasvjetu. Kao da živimo u 15. stoljeću" U napuštenom selu pokrenuo farmu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Otvorio farmu Pola njegova razreda napustilo je Hrvatsku, ali on je imao drukčiji plan: ''Imao sam izvrsnu priliku''

>> Nova seljačka buna: Ovaj put ne odustajemo

'Broj proizvođača u odnosu na prošlu godinu se s 23 tisuće smanjio na 17 tisuća, a proizvodnja mlijeka pala je za 50 milijuna litara', kazao nam je poljoprivrednik Milan Kosanović. Manje je novca i za svinjogojstvo. Od dojučerašnjih 100, potpora je ove godine pala na 30 milijuna kuna, a ukinut je poticaj za tovljenike i od iduće će godine bit će i za krmače.

Ova smanjenja imaju i dodatnu težinu jer je 2011.godina referentna. To znači, koliko će Hrvatska proizvesti mlijeka i mesa ove godine, toliko će sljedećih ostvariti potpora iz europskog i hrvatskog proračuna. A proizvodnja je svakim danom sve manja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene