Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SVRAB ILI ŠUGA

Učenici u Čakovcu odbili ići na nastavu: "Nisu nam rekli da se školom širi epidemija"

Učenici pred čakovečkom Graditeljskom školom (Foto: čitatelj)
Učenici pred čakovečkom Graditeljskom školom (Foto: čitatelj) Foto: ?itatelj
U čakovečkom Učeničkom domu i Graditeljskoj školi pojavila se epidemija svraba. I dok učenici tvrde da informaciju o epidemiji nisu dobili na vrijeme, nadležne službe tvrde da su sve poduzele pravovremeno.

Zbog epidemije svraba koja vlada u Učeničkom domu i Graditeljskoj školi u Čakovcu jutros su prosvjedovali učenici te škole. Oni, naime, tvrde da nisu na vrijeme dobili obavijest da se epidemija širi njihovom školom

Pročitajte i ovo Neira Puizina Ivić, dermatologinja KBC Split U slučaj uključeni liječnici Kako doskočiti zaraznoj kožnoj bolesti koja se pojavila u jednoj splitskoj školi? Stručnjakinja: "Treba prekinuti lanac infekcije" Svrab u splitskoj školi - 4 Provodi se dezinfekcija Ravnatelj splitske škole u kojoj se pojavio svrab: "Sve je krenulo nakon praznika"

"Prva dva sata smo odbili ići na nastavu jer smo čekali sanitarnu inspekciju da utvrdi da je škola sigurna. Oni su došli, pregledali su školu i rekli da nema opasnosti od zaraze. Ali unutra su se zadržali vrlo kratko i ne vjerujemo im, pa nismo htjeli ući", ispričao nam je jedan učenik koji tvrdi da su na nastavi bili samo učenici prvih razreda jer su ih zaplašili neopravdanima. Dodao je da ih podržava i većina roditelja te da nisu još odlučili što će učiniti u ponedjeljak, ali je velika vjerojatnost da će i tada odbiti ući u školu.

U školi, međutim, tvrde da prosvjeda nije bilo i da se nastava odvija normalno. Tako barem tvrdi jedna od profesorica koja nam se javila na telefon. "Ne, svi su na nastavi", kratko nam je odgovorila profesorica koja nas je uputila da za sva pitanja kontaktiramo ravnateljicu Srebrenku Pongrac

Pokušali smo i to, no bez uspjeha - ravnateljica nije odgovarala na pozive, a od podizanja slušalice zazirali su i u tajništvu. Na upit e-mailom odgovorila nam je Mirjana Lesjak koja je ustvrdila da se nastava održava normalno.

Nataša Vrček, voditeljica učeničkog doma, kratko nam je rekla da kod njiih prosvjeda nema. "Ovdje nitko ne prosvjeduje. Morate kontaktirati ravnateljicu, ona može davati izjave", uputila nas je i Vrček, od koje smo još uspjeli saznati da se epidemija pojavila u ponedjeljak, da su u kontaktu sa Zavodom za javno zdravstvo, da su učenici za to znali te da se sve rješava po protokolu. 

Višnja Smilović, voditeljica epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, potvrdila nam je epidemiju, odnosno kako kaže "grupiranje" bolesti svraba, ali tvrdi da nema razloga za paniku. "S obzirom na to da se to desilo u populaciji mladeži, onda se malo i napravi situacija koja bi njima možda pogodovala", kaže nam Smilović, dodajući da se radi o bolesti koja je stalno prisutna. 

Učenici pred čakovečkom Graditeljskom školom (Foto: čitatelj) Svrab ili šuga (Foto: Zavod za javno zdravstvo) Foto: Zavod za javno zdravstvo

Kako se parazit koji uzrokuje svrab prenosi kontaktom, vrlo je važno da terapiju primaju svi u kućanstvu u kojem živi oboljela osoba. Kako je u ovom slučaju riječ o učeničkom domu, trebali bi se liječiti svi njegovi korisnici. 

"Obuhvatili smo sve u smislu obavijesti koje se trebaju dati. Problem kod ove bolesti jest to što je inkubacija duga, može proći od dva tjedna do dva mjeseca da zaražena osoba dobije simptome. No, najviše što možemo reći za tu bolest jest da je nezgodna jer svrbi, ali drugu posljedicu u smislu težine nema", kaže Smilović, dodajući da korisnici doma imaju kreme i gelove koje moraju mazati po cijeloj koži. No, osim mazanja kože važne su još neke stvari kako bi se parazit iskorijenio. 

"Važno je da svu odjeću i posteljinu operete na što višim temperaturama, koliko dozvoljava određena vrsta tkanine. A ono što se ne može prati treba se zatvoriti u plastične vreće najbolje na 14 dana, jer taj parazit ne može preživjeti bez čovjeka toliko dugo", objašnjava Smilović, dodajući da je u sprečavanju širenja bolesti vrlo važno pranje ruku. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene