452435
452435
452435
452435
452435

UBOJICA GORANSKIH ŠUMA U svega tri tjedna uništit će stoljetna stabla, šteta veća od 70 milijuna kuna

  • , 05.10.2016., 08:03
  • Autor:
  • komentara

Više od sedamdeset milijuna kuna štete do sada je napravio kukac potkornjak na smrekovim šumama u Gorskome kotaru.

 
 
 
 
Potkornjak uništava goranske šume (Video: Dnevnik Nove TV)
Potkornjak uništava goranske šume (Video: Dnevnik Nove TV)

Kako izgleda i na koji način uništava šume, te kako se Gorani bore protiv te epidemije - provjerila je naša riječka ekipa.

Potkornjak je, vjerovali ili ne, zasad u goranskim šumama napravio štetu koja se procjenjuje između 70 i 100 milijuna kuna. U stablo ulaze prvo mužjaci koji rade tunele za ženke. Ženke potom ulaze u stablo, polažu jajašca i rade ove tunele zbog kojih stablo ostaje bez sokova i suši se.

Iako krošnja ostaje zelena, u stablu prožetom potkornjacima više nema života. Potkornjak se naziva još i smrekov pisar, koji se zavlači između kore i debla te sokovi u stablu više ne putuju prema gore.

Jedini način rješavanja problema potkornjaka u smrekovim šumama je sječa stabala koja na oko izgledaju zdrava, međutim u njih se već uvukao taj kukac. Veliki su problem privatne šume koje imaju više vlasnika i ne zna se tko je zadužen za njihovo čišćenje. S druge strane zbog puno materijala na tržištu cijena metra kubnog smrekovine pala je sa 700 na 120-150 kuna, a cijena šumarskih radova, dakle rušenja i izvlačenja oboljelih stabala iz šume od ljeta je skočila za 30 kuna, sa 120 na 150.

"Proglašenje elementarne nepogode dokaz je ozbiljnosti problema, ali činjenica je da se taj problem neće riješiti sam od sebe. Ovdje nije ugrožena samo šuma, ugroženo je gospodarstvo, ugroženi su građani, ugroženi su ljudski životi jer prolazak kroz ovakvu šumu više nije siguran" ističe Davor Košmrlj, tajnik Mreže udruga privatnih šumovlasnika.

Jednoj prosječnoj smreki trebalo je između 100 i 120 godina da naraste, a potkornjak je uništi za svega tri tjedna.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se