Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OBLJETNICA ZLOČINA U LOVASU

Potresna svjedočanstva preživjelih: "Rekli su nam da se uhvatimo za ruke i da kosimo nogama po toj djetelini. I onda je prva mina eksplodirala..."

Aktualno Galerija 30. obljetnica stradanja Lovasa - 1 30. obljetnica stradanja Lovasa - 1 Foto: DNEVNIK.hr 30. obljetnica stradanja Lovasa - 2 30. obljetnica stradanja Lovasa - 2 Foto: DNEVNIK.hr 30. obljetnica stradanja Lovasa - 3 30. obljetnica stradanja Lovasa - 3 Foto: DNEVNIK.hr 30. obljetnica stradanja Lovasa - 4 30. obljetnica stradanja Lovasa - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Petar Vuleta i Ivo Bogad Galerija 1/5 >>
Obilježena je trideseta obljetnica zločina u Lovasu, selu pokraj Vukovara. Pedeset dvoje mještana natjerano je u minsko polje, uslijed čega je život izgubila 21 osoba, a njih 14 je teško ranjeno. Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Matea Drmić.

Petar Vuleta jedan je od rijetkih preživjelih od 52 mještana Lovasa, koje je JNA prisilno dovela na livadu djeteline u tzv. berbu grožđa. 

"Kad smo došli do polovice polja, onda su nam rekli da se uhvatimo za ruke i da kosimo nogama po toj djetelini. Dok nije naletio prvi na minu. Bio je gurnut s leđa, Kraljević Pipo. I onda je prva mina eksplodirala i krenule su serijske eksplozije. Čim su krenule eksplozije, oni su počeli pucati po nama", sa suzama u očima prisjetio se Vuleta toga kobnog dana..

U okrutnom zločinu u minskom polju život je izgubila 21 osoba, a njih 14 je teško ozlijeđeno.

Vuleta je opisao i kako je pored njega bio čovjek s prostrijeljenom rukom. "Sva se šaka rascvjetala, s druge strane čovjek je ležao… strašno", potreseno je ispričao.

Tijekom tog dana ubijene su još 23 civilne žrtve u svojim kućama, ulicama, garažama, podrumima.

Ivan Bogad ispričao je kako su ga za Badnjak zatvorili u općinski podrum. "Tu su me premlatili i to jako, jako. Čak su mi i rebra slomili." Jedva susprežući suze, Petar Vuleta dodaje: "Zvjerstva su bila prava, ljude su boli noževima, neki su ljudi od rana iskrvarili..."

U čast svim stradalima danas su položeni vijenci, zapaljene svijeće i održan križni put. Tanja Cirba, načelnica Općine Lovas kaže kako je dvanaest žena ubijeno. "Četiri osobe bile su starosti do 20 godina", izjavila je Cirba.

Počast su stradalima odale i Žene u crnom. "Mi smo veoma zabrinuti za činjenicu da u Srbiji proces suočavanja s prošlošću potpuno stopiran i da je to praćeno jednom jako, jako velikom propagandom koja slavi rat i ratne zločince", upozorila je Staša Zajović.

A da pravda nije zadovoljena, slažu se i oni koji su prošli mučnu torturu. Za ovaj strašni zločin pred sudom u Beogradu osuđeno je njih šestero na kaznu zatvora od 23 godine.

"Mislim da nam je država mogla pružiti veću potporu bar u tom suđenju. To je lakrdija od suđenja, sramota. Ja vjerujem da smo imali veću potporu da bi to bilo drugačije", kaže Vuleta.

"Govorimo o optužnici na kojoj je bilo registrirano 69 civilnih žrtava… Boli činjenica da je u suđenju koje je trajalo 14 godina, odnosno 30 godina nakon zločina, još uvijek nije točno utvrđeno tko je poubijao ljude, tko je protjerao većinu Hrvata s ovog područja", kazala je Cirba.

Zajović ističe kako ne samo da pravda nije zadovoljena, nego su žrtve još više povrijeđene, jer su još više ponižene, jer su kazne u ponovljenom postupku bile daleko manje, jer je odgovornost Srbije potpuno isključena, jer su samo kažnjeni i to nižim kaznama direktni izvršitelji, a ne oni koji su trebali biti kažnjeni.

U Lovasu je pronađena i masovna grobnica sa 68 tijela. Ona je, poslije Ovčare, druga najveća masovna grobnica u Hrvatskoj. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene