Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Zemlja u kojoj caruje korupcija''

Sloboda u Hrvatskoj je samo koncept? Većina sugovornika za jednu važnu temu nas odbila

dr. sc. Vesnica Garašić, doc, Rudarsko-geološko-naftni fakultet (Dnevnik.hr)
dr. sc. Vesnica Garašić, doc, Rudarsko-geološko-naftni fakultet (Dnevnik.hr)
Aktualno Galerija +0 dr. sc. Vesnica Garašić, doc, Rudarsko-geološko-naftni fakultet (Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Već i činjenica da nas je za temu izbora rektora većina sugovornika odbila, pokazuje da je sloboda samo koncept, ne i stvarni argument na kojemu počiva Sveučilište.

''Nitko on nas nije naivan, živimo u realnome svijetu i ta orijentiranost u potrazi za vrijednostima i stalnom razvijanju uvijek je na jednoj razini. Uvijek ima interesnih komešanja, ali dok je ta potraga za vrijednostima gore, a interesna komešanja dolje, sve je u redu, sustav ide prema naprijed, sustav se održava. Ali onog časa kada interesna komešanja nadvladaju vrijednosti sveučilišnih temelja, tada nastaje problem'', pojašnjava dr. sc. Vesnica Garašić, doc. s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta.

Pročitajte i ovo Prosvjed - Sveučilište može bolje (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Uoči sutrašnjeg izbora Sudionici prosvjeda "Sveučilište mora bolje!" pozvali Senat da ne izabere Borasa Slika nije dostupna Izbor rektora Studentska platforma poziva na prosvjed, novinari traže otvaranje sjednice Senata

Problem, naravno, nije samo u jednome čovjeku niti u cijeloj Upravi Sveučilišta. No za kaos, nezakonitosti i odsustvo kontrole odgovorni su upravo rektor i Uprava. I to za pogrešno razumijevanje pojma autonomije, za netransparentnost i za nedovoljnu odanost etičkim vrijednostima. Što znači pogrešno razumjeti koncept autonomije?

''Ono što je sada Uprava Sveučilišta napravila prije mjesec dana, napisali su ustavni prijedlog Ustavnom sudu o članku 113, kojim je propisano pravo resornog ministarstva. Ministarstva znanosti i obrazovanja, da izvrši upravni nadzor nad zakonitošću poslovanja Sveučilišta. Svaka država koja financira Sveučilište mora imati pravo uvida u način rada jednog sveučilišta. Ako vam netko daje novac i kaže 'učini nešto s time za dobrobit cijelog društva', on mora imati mehanizam kojim će prekontrolirati jeste li doista zakonito uložili svaku lipu koju vam je dao. Mora postojati taj mehanizam, a ovaj zahtjev zapravo traži da toga nema'', dodaje Garašić.

Problem broj dva, netransparentnost. U posljednjih godinu dana veliki fakulteti nisu dobili odobrenje ni za jedno jedino novo radno mjesto.

''Sada se javljaju Hrvatski studiji s oko 100 zaposlenika. Oni u nekoliko mjeseci dobivaju, pazite sad paralelu, 35 novih radnih mjesta. Jedno je od tih skandaloznih radnih mjesta na primjer mjesto savjetnika pročelnika. Dekani obično za pomoć u radu imaju prodekane za znanost, za nastavu, za studente, za financije. Međutim, nitko nema, čak ni dekani koji imaju preko 800 zaposlenih, savjetnika za kadrovska pitanja koji je zaposlen na Hrvatskim studijima. Plaća koju taj čovjek dobiva, a koji ima samo stupanj magistra znanosti daleko nadmašuje plaću izvanrednog profesora. Do zvanja izvanrednog profesora dođete u pravilu dođete nakon 10 godina vrlo marljivog i prekovremenog rada u nastavi'', kaže Garašić.

U zemlji u kojoj caruje korupcija nepoštivanje etike nije nikakvo iznenađenje. Pa ni to da unatoč Zakonu neki mogu raditi i nakon navršene 65. godine, iako svojim radom nisu nikoga zadužili.

''Na Hrvatskim studijima zaposlen je čovjek koji ima službenu potvrdu Nacionalnog odbora za etiku da je napredovao na nečastan način, da je prepisivao jedan svoj rad, prikazivao ga kao da je to više članaka. Takav čovjek dolazi na Hrvatske studije da bude uzor našim studentima. Potpuno neprihvatljivo! Na to je bila upozorena Uprava Sveučilišta, svejedno je takav čovjek zaposlen. Taj čovjek tada također na Hrvatskim studijima ulazi u skupinu koja mora napisati strategiju za znanstvena istraživanja na Hrvatskim studijima. I što se radi? Prepisuje se studija Fakulteta političkih znanosti'', rekla je Garašić.

Članovi Senata, koji za manje od mjesec dana biraju rektora, trebali bi se, kaže profesorica Garašić, prisjetiti onoga što čini temelj Sveučilišta – istine, dobrote i ljubavi: ''Ime koje će zaokružiti za novog rektora, da će to ime garantirati poštivanje etike, poštivanje transparentnosti u radu i beskrajne odanosti pravim vrijednostima Sveučilišta i gdje će interesi morati biti nadvladani. Jer ako Sveučilište ne može nadvladati interesne igre, nema pravo nitko u društvu očekivati od bilo kojeg običnog građanina da nadvlada sebične i egoistične interese. A onda možete zamisliti da kao zajednica ne možemo egzistirati.''

Emisiju Informer pogledajte besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene