Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kosor u pomoć pozvala vojsku

VIDEO: Evakuacije i spašavanje helikopterom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vodeni val iz Slovenije koji ide prema Zagrebu manji je od očekivanja.

Vodeni val iz Slovenije u Zagrebu očekuje se oko ponoći, iako je prvo bi najavljivan za ujutro, pa za poslijepodnevne sate. Val navečer je prošao kroz Jesenice i bio je nešto manji nego što se prognoziralo, a kroz Zagreb bi trebao proći iza 23 sata, izjavio je generalni direktor Hrvatskih voda Jadranko Husarić. Istaknuo je da je vodni val na vodomjernoj postaji Jesenice u 21 sat bio 580 centimetara, a ne 620 centimetara, kako su u Hrvatskim vodama očekivali. Također se očekuju da će manji od planiranog biti i vodni val koji će proći kroz područje Zaprešića i Samobora, gdje traje borba s vodom. Ondje se rade zečji nasipi, pune se vreće s pijeskom. Riječ je o nebranjenom području uzvodno od Zagreba koje nema sustave obrane od poplava. 

Pročitajte i ovo Vodostaj Save u Zagrebu Borba s visokim vodostajem Stiže vrhunac vodenog vala na Savi: Tomašević pozvao građane na oprez Slika nije dostupna OBILNE KIŠE VELIKA FOTOGALERIJA Sava se u Zagrebu izlila iz korita, raste vodostaj Kupe u Karlovcu, neke ceste zatvorene

Izuzetno obilne kiše koje su izazvale velike poplave u Sloveniji tijekom nedjelje su uglavnom prestale, vodostaji rijeka u središnjim i zapadnim dijelovima zemlje su u padu, ali je i dalje u bio porastu vodostaj Save prema hrvatskoj granici, na području Krškog i Brežica.

U podne je vodostaj Save kod Zagreba bio 427 cm, što spada u 50-godišnji rekord, dok je kod Jesenica vodostaj 554 cm, što je pak stogodišnji rekord pa zbog toga tamo imamo izvanredno stanje, pojasnio je Husarić ranije poslijepodne na konferenciji za novinare DUZS-a, najavivši unaprijed da ne očekuju izlijevanje Save u Zagrebu.

Kosor obećala pomoć vojske

No, Sava je tijekom jutra probila nasip kod Zaprešića. U mjestu Vrbine poplavljeno je i odsjećeno desetak kuća, a rijeka Krapina izlila se kod Javorja. Traje evakuacija 15 osoba iz 8 kuća, a od 12 sati u naselju Zdenci Brdovečki u Zaprešiću u tijeku je evakuacija još šest osoba. S ugroženih područja ukupno je evakuirano 50 osoba. Premijerka Jadranka Kosor obišla je područje Zaprešića i zatražila pomoć vojske u podizanju nasipa i sveukupnoj pomoći u borbi protiv nabujalih vodotokova. Premijerka  je obišla sela u brdovečkoj općini kojima prijeti izlijevanje rijeke Save te im je obećala pomoć vojske u obrani protiv najvećeg vodenog vala, koji se na tom području očekuje večeras između 22 i 24 sata.

'Osigurana je doprema reflektora i svega što je potrebno za slučaj da se Sava razlije. Iako se nadamo da to neće biti potrebno, osigurana je i evakuacija stanovništva u školskim dvoranama', izjavila je novinarima premijerka Kosor nakon obilaska ugroženih punktova. Na upit novinara hoće li Vlada RH dodatno financijski pomoći stanovništvu, rekla je kako sva pomoć ide preko Vlade. Posebno priznanje odala je lokalnim vatrogascima i pripadnicima Civilne zaštite koji pomažu stanovništvu u borbi s vodom koja neprestano nadire i prijeti probijanjem nasipa u zaprešićkom kraju.

Njima bi do 20 sati u pomoć trebala stići i vojska, dodatno osigurati nasipe i pomoći u slučaju evakuacije stanovništva. 'Zahvaljujem svima koji su se uključili, a nadam se i da će najveći vodni val proći bez većih posljedica', rekla je premijerka. 

Spašavanje s otporom iz Save

Policija je izvijestila i o spašavanju jednog muškarca iz broda u nabujaloj Savi kod noćnog kluba Brazil, smještenom na savskom nasipu. U akciji su bili i pripadnici ATJ Lučko, koji su ga spasili helikopterom, dok je brod potonuo.

Akciju spašavanja otežavao je otpor muškarca i njegovo odbijanje pružanja pomoći, koja mu je naposlijetku ipak pružena. U policiji kažu da ovakve akcije spašavanja inače traju oko 10 sekundi, dok je današnja zbog  gore navedenih razloga trajala 2 minute.

Izlile su se i rijeke Mura, Lonja i Sutla, no nema informacija o štetama ili ozlijeđenima. Zbog izlijevanja Lonje i okolnih potoka kod Svetog Ivana Zeline dio cesta zatvoren je za sav promet. U Koprivnici traje akcija sprečavanja izlijevanja potoka i stanje je također ozbiljno

Vodeni val stiže poslijepodne

Kiša u Sloveniji još uvijek pada, vodostaji prema Hrvatskoj još uvijek rastu, pa je taj vodni val malo spljošteniji i duže traje pa će umjesto u prijepodnevnim satima u Zagreb stići danas poslijepodne. 'Očekujemo da će taj vodeni val iznositi oko 420 centimetara i mi ćemo ga provesti normalno kroz Zagreb', istaknuo je Husarić.

>> Slovenija: Stanje i dalje kritično, evakuacije u tijeku

>> Vodostaj Save raste, Zagreb očekuje vodeni val iz Slovenije

Muškarac je spašen iz Save unatoč tome što je pružao otpor Kazao je da je preljev Odra rano jutros u četiri sata počeo funkcionirati, te dodao da je radi rasterećenja vodostaja aktivirana ustava Prevlaka koja bi se tijekom dana trebala dići na svoj maksimum. Husarić je istaknuo da su i dalje u Zagrebu na snazi redovite mjere obrane od poplava te da se nada da izvanrednih mjera neće biti.

Vodostaji i dalje rastu

Osvrnuvši se na jutrošnju situaciju rekao je da vodostaji rijeka u Hrvatskoj još uvijek rastu te da su sve ekipe na terenu i uspostavljena su sva dežurstva. Naglasio je da se zečji nasipi postavljaju u mjestu Medsave kod Samobora i Drenju Brdovečkom kod Zaprešića, u nebranjenom području. Tamo se zasad odoljeva vodama ali su se pojavile i podzemne i zaobalne vode, rekao je.

Izljevanja, poplava u Umagu

Velike kiše padaju na riječkom, istarskom i goranskom području. U Istri ima lokalnih izlijevanja - u Umagu je lokalna poplava zbog loše oborinske kanalizacije. Lokalnih izlijevanja ima i na području Zagorja i Međimurja. Husarić je izjavio da rijeka Mura pomalo raste ali da je sve u stanju redovne obrane od poplava, a isto tako i Drava lagano raste i pripremno je stanje obrane od poplava.

Proglašena elementarna nepogoda za općinu Brtonigla

Zbog velike količine kiše koja je neprekidno padala od petka do jutros u 10 sati, istarski župan Ivan Jakovčić proglasio je elementarnu nepogodu za područje općine Brtonigla.

Kiša je izazvala poplave zgrada, potopljenost poljoprivrednih zemljišta na području općine Brtonigla te županijskih, lokalnih i nerazvrstanih cesta, koje su bile i poplavljene i neprohodne zbog nagomilavanja odrona zemljišta i kamenja.

Stožer zaštite i spašavanja općine Brtonigla procijenio je da je nastala šteta koja je prouzročila bitne poremećaje u životu ljudi na području općine Brtonigla u razmjerima elementarne nepogode, te da je procijenjeni iznos štete na imovini, infrastrukturi i okolišu znatno veća od 20 posto vrijednosti proračuna Općine Brtonigla za proteklu godinu.

Sava se izlila na nekoliko mjesta

U Zagrebu je u osam sati ujutro vodostaj iznosio 406 cm i dalje raste, a proglašene su i redovite mjere obrane od poplava na području grada. Sava nije poplavila naselja ni kuće, ali se izlila na nekoliko mjesta.

Zatvorene ceste

Zbog izvanrednih mjera obrane od poplave u Zagrebu je zatvorena Karlovačka cesta, ulica Dr. Luje Naletilića, Brezovička cesta, te ceste na području Jankomira i Velike Gorice. Zbog obilnih oborina na mnogim cestama u Istri, na području Buja, Novigrada i Umaga ima i nekoliko desetaka centimetara vode na kolniku. Zbog vode na kolniku, za sav promet zatvorene su županijske ceste: ŽC Kumrovec-Miljana, ŽC 2084 Kaniža-Jerovec (obilazak preko Ivanca), ŽC 3143 Ozalj-Levkušje-Gornje Pokupje, ŽC 5033 Brod na Kupi-Gašparci, te Brod na Kupi-Čedanj. Zatvorena je i državna cesta D 32, na izlazu iz mjesta Prezid do graničnog prijelaza Prezid.



Karlovac pripreman

Vodostaji rijeke Kupe su u porastu i prati se situacija i maksimumi se očekuju sutra. Karlovac je u pripremnim mjerama obrane od poplava. Vodostaji Dunava su u blagom porastu. Prema prognozama očekuje se da će tijekom današnjeg dana kiša prestati padati i da će se stanje početi normalizirati, zaključio je Husarić.

U Međimurju poplavljene privatne kuće

U Varaždinskoj županiji trenutno su na snazi redovne mjere obrane od poplave za područje rijeka Drave i Bednje, doznaje se u varaždinskom Centru 112. Najkritičnije je na području naselja Lovrečan Otok u općini Cestica dok je ne na području grada Ivanca zatvorena cesta Kaniža-Jerovec zbog izlijevanja rijeke Bednja. Do izlijevanja Bednje došlo je i na području Šemovca i Jalžabeta dok je u Leskovcu, u Varaždinskim Toplicama, došlo do odrona zemlje na prometnicu.

U varaždinskom Centru 112 očekuju daljnji rast Drave, ali ne i proglašenje izvanrednih mjera za obranu od poplave. Redovne mjere za obranu od poplave trenutno su na snazi i u Međimurskoj županiji za područje rijeke Mure čiji vodostaj raste 2-3 centimetra po satu, tako da se kroz nekoliko sati očekuje proglašenje izvanrednih mjera obrane od poplave, navode u međimurskom Centru 112.

Usprkos mogućem proglašenju izvanrednih mjera u Međimurju nema veće opasnosti za stanovništvo, a ugrožene su samo pojedine privatne kuće kod mjesta Podturen te u Svetom Martinu na Muri, kažu u Centru. Uslijed velikih kiša u Pribislavcu se izlio kanal Lateralac poplavivši desetak obližnjih kuća gdje je voda ušla u podrume.

Izlijevanjem kanala poplavljen je i ranč obitelji Hren na kojemu se, među ostalim, nalaze i dva konja zaštićene pasmine 'međimurskog konja'. Konji su spašeni, a u tijeku je akcija spašavanja ostalih životinja s ranča u kojoj sudjeluju i vatrogasci.

U poslijepodnevnim satima u Zagrebu se očekuje dolazak najavljenog velikog vodenog vala iz Slovenije. Val bi kroz Zagreb trebao proći bez ikakvih problema, rekao je generalni direktor Hrvatskih voda Jadranko Husarić. No, Sava je već probila nasip kod Zaprešića. U mjestu Vrbine poplavljeno je i odsjećeno desetak kuća, a rijeka Krapina izlila se kod Javorja. Traje evakuacija 15 osoba iz 8 kuća, a od 12 sati u naselju Zdenci Brdovečki u Zaprešiću u tijeku je evakuacija još šest osoba. Policija je izvijestila i o spašavanju jednog muškarca iz broda u nabujaloj Savi kod noćnog kluba Brazil, smještenom na savskom nasipu. U akciji su bili i pripadnici specijalne policije, koji su ga spasili helikopterom, dok je brod potonuo.

Izlile su se i rijeke Mura, Lonja i Sutla, no nema informacija o štetama ili ozlijeđenima. Zbog izlijevanja Lonje i okolnih potoka kod Svetog Ivana Zeline dio cesta zatvoren je za sav promet. U Koprivnici traje akcija sprečavanja izlijevanja potoka i stanje je također ozbiljno.

Vodeni val stiže poslijepodne

Kiša u Sloveniji još uvijek pada, vodostaji prema Hrvatskoj još uvijek rastu, pa je taj vodni val malo spljošteniji i duže traje pa će umjesto u prijepodnevnim satima u Zagreb stići danas poslijepodne. 'Očekujemo da će taj vodeni val iznositi oko 420 centimetara i mi ćemo ga provesti normalno kroz Zagreb', istaknuo je Husarić.

Kazao je da je priljev Odra rano jutros u četiri sata počeo funkcionirati, te dodao da je radi rasterećenja vodostaja aktivirana ustava Prevlaka koja bi se tijekom dana trebala dići na svoj maksimum. Husarić je istaknuo da su i dalje u Zagrebu na snazi redovite mjere obrane od poplava te da se nada da izvanrednih mjera neće biti.

Vodostaji i dalje rastu

Osvrnuvši se na jutrošnju situaciju rekao je da vodostaji rijeka u Hrvatskoj još uvijek rastu te da su sve ekipe na terenu i uspostavljena su sva dežurstva. Naglasio je da se zečji nasipi postavljaju u mjestu Medsave kod Samobora i Drenju Brdovečkom kod Zaprešića, u nebranjenom području. Tamo se zasad odoljeva vodama ali su se pojavile i podzemne i zaobalne vode, rekao je.

Izljevanja, poplava u Umagu
Velike kiše padaju na riječkom, istarskom i goranskom području. U Istri ima lokalnih izlijevanja - u Umagu je lokalna poplava zbog loše oborinske kanalizacije. Lokalnih izlijevanja ima i na području Zagorja i Međimurja. Husarić je izjavio da rijeka Mura pomalo raste ali da je sve u stanju redovne obrane od poplava, a isto tako i Drava lagano raste i pripremno je stanje obrane od poplava.

Sava se izlila na nekoliko mjesta

U Zagrebu je u osam sati ujutro vodostaj iznosio 406 cm i dalje raste, a proglašene su i redovite mjere obrane od poplava na području grada. Sava nije poplavila naselja ni kuće, ali se izlila na nekoliko mjesta.

Zatvorene ceste

Zbog izvanrednih mjera obrane od poplave u Zagrebu je zatvorena Karlovačka cesta, ulica Dr. Luje Naletilića, Brezovička cesta, te ceste na području Jankomira i Velike Gorice. Zbog obilnih oborina na mnogim cestama u Istri, na području Buja, Novigrada i Umaga ima i nekoliko desetaka centimetara vode na kolniku. Zbog vode na kolniku, za sav promet zatvorene su županijske ceste: ŽC Kumrovec-Miljana, ŽC 2084 Kaniža-Jerovec (obilazak preko Ivanca), ŽC 3143 Ozalj-Levkušje-Gornje Pokupje, ŽC 5033 Brod na Kupi-Gašparci, te Brod na Kupi-Čedanj. Zatvorena je i državna cesta D 32, na izlazu iz mjesta Prezid do graničnog prijelaza Prezid.

Karlovac pripreman

Vodostaji rijeke Kupe su u porastu i prati se situacija i maksimumi se očekuju sutra. Karlovac je u pripremnim mjerama obrane od poplava. Vodostaji Dunava su u blagom porastu. Prema prognozama očekuje se da će tijekom današnjeg dana kiša prestati padati i da će se stanje početi normalizirati, zaključio je Husarić.

 

U Međimurju poplavljene privatne kuće

U Varaždinskoj županiji trenutno su na snazi redovne mjere obrane od poplave za područje rijeka Drave i Bednje, doznaje se u varaždinskom Centru 112. Najkritičnije je na području naselja Lovrečan Otok u općini Cestica dok je ne na području grada Ivanca zatvorena cesta Kaniža-Jerovec zbog izlijevanja rijeke Bednja. Do izlijevanja Bednje došlo je i na području Šemovca i Jalžabeta dok je u Leskovcu, u Varaždinskim Toplicama, došlo do odrona zemlje na prometnicu.

U varaždinskom Centru 112 očekuju daljnji rast Drave, ali ne i proglašenje izvanrednih mjera za obranu od poplave. Redovne mjere za obranu od poplave trenutno su na snazi i u Međimurskoj županiji za područje rijeke Mure čiji vodostaj raste 2-3 centimetra po satu, tako da se kroz nekoliko sati očekuje proglašenje izvanrednih mjera obrane od poplave, navode u međimurskom Centru 112.

Usprkos mogućem proglašenju izvanrednih mjera u Međimurju nema veće opasnosti za stanovništvo, a ugrožene su samo pojedine privatne kuće kod mjesta Podturen te u Svetom Martinu na Muri, kažu u Centru. Uslijed velikih kiša u Pribislavcu se izlio kanal Lateralac poplavivši desetak obližnjih kuća gdje je voda ušla u podrume.

Izlijevanjem kanala poplavljen je i ranč obitelji Hren na kojemu se, među ostalim, nalaze i dva konja zaštićene pasmine 'međimurskog konja'. Konji su spašeni, a u tijeku je akcija spašavanja ostalih životinja s ranča u kojoj sudjeluju i vatrogasci.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene