Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRONAĐENA DJEVOJČICA

PRIČA IZ ZAGREBA - Ne zna se kojim jezikom govori, odakle dolazi i tko ju je ostavio

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U dječjem parku u Velikoj Gorici prije nekoliko tjedana pronađena je djevojčica za koju se pretpostavlja da je iz neke od zemalja iz kojih dolaze izbjeglice i migranti.

Još uvijek nije utvrđeno kojim se jezikom služi, odakle dolazi i tko ju je ostavio u parku, a potraga za obitelji je bezuspješna. Djevojčica je pronađena u parku u Velikoj Gorici. 'Policiju su pozvale majke koje su sa svojom djecom bile u parku, kada se u večernjim satima u parku primjetilo da je djevojčica ostala sama', rekla je Maja Sportiš, zamjenica ministrice socijalne politike i mladih.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Mutna posla' SVE VIŠE PITANJA Koga to zapravo u Siriji gađaju Rusi... Slika nije dostupna Sve ima svoju cijenu MIGRANT KOJI IMA DRUGAČIJU PRIČU Od Sirije do Švedske stigao 'prvom klasom'

'Ne znamo zapravo gdje pripada i od kuda nam je stigla', kazala je Jasna Ćurković Kelava, ravnateljica Dječjeg doma Zagreb.

IZBJEGLICE U HRVATSKOJ Hrvatsku granicu prešlo dosad više od 320.000, u zimskom tranzitnom centru oko 2100 migranata

Smještena je u Dječji dom u Zagrebu gdje je prvo samo šutila. 'Sa igračkama je najprije komunicirala, a sada komunicira i s našim osobljem, opustila se', rekla je Ćurković Kelava.

Reagirala je donekle na jezik Urdu kojim se govori u Pakistanu, no još uvijek se ne zna kojim jezikom djevojčica govori niti od kuda dolazi. 'S njom razgovara upravo jedna gospođa koja govori niz jezika s tog područja i ona za sada još nije progovorila, vjerojatno joj treba dosta vremena da prihvati osobu i da se opusti', dodaje Ćurković Kelava.

Pretpostavlja se da ima oko tri godine. 'Djevojčica je njegovana, poznaje puno radnji koje je sigurno naučila od nekoga tko se njome bavio, znači da se netko njome dobro bavio', kazala je Jasna Ćurković Kelava, ravnateljica Dječjeg doma Zagreb.

Fotografija djevojčice je objavljena na zaštićenim stranicama međunarodnog Crvenog križa, no djevojčicu još nitko ne traži. Iz građanskih inicijativa koje se bave izbjeglicama mole institucije da im dopuste objavu fotografije djevojčice na društvenim mrežama.'Stranica je internacionalna i velika je vjerojatnost da će netko od poznanika i obitelji vidjeti sliku i prepoznati o kome se radi da bi mogli što prije pronaći neku vezu između curice i roditelja', napominje Lejla Juranić iz Građanske inicijatve 'Are You Sysious'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene