458936
458936
458936
458936
458936

HRVATSKOJ PRIJETE GOLEME KAZNE Sve je stalo jer se jednom ministru nije svidio plan drugog

  • , 01.12.2016., 11:57
  • Autor:
  • komentara

S izvršenjem rokova koje nam je Europska unija dala za zbrinjavanje smeća, uvelike se kasni. Hrvatskoj prijete golemi penali, a plan gospodarenja otpadom tek završava s javnom raspravom. Sve je stalo jer se ministru Dobroviću nije svidio plan koji mu je ostavio bivši ministar Zmajlović, a od svog radikalnog zaokreta odustao je pod pritiskom HDZ-a.

 
 
 
 
Gospodarenje otpadom (Video: Dnevnik Nove TV)
Gospodarenje otpadom (Video: Dnevnik Nove TV)

Mještanima u blizini splitskog Karepovca vjetar će do daljnjeg nositi neugodne mirise smeća.

„Kod juga ja sam kolateralna žrtva smeća koje dolazi sa jugom“, kaže Frane Bućan.

I da vjetar drugačije puše - za zatvaranje Karepovca treba izgraditi centar za gospodarenje otpadom. Ali to je stopirao ministar Dobrović.

„Izgubili smo godinu dana, svi pripremljeni projekti u vrijednosti od 2 milijarde kuna za ovu godinu, bilo je potrebno samo ugovoriti radove, novac je osiguran, sve je to bačeno u vodu“, kazao je bivši ministar Mihael Zmajlović.

Dobroviću se nije svidio Zmajlovićev plan

Jer Dobroviću se nije svidio Zmajlovićev plan gospodarenja otpadom, a prošlom HDZ-u nije odgovarao Dobrovićev plan. Pa se tek sada, kada "gori pod nogama", pronašao kompromis.

„Radi se o 475 milijuna eura koje možemo dobiti iz fondova vezano uz izgradnju centara gospodarenja otpadom“, kaže HDZ-ovac Branko Bačić.

Javna rasprava o Planu gospodarenja otpadom traje još dva dana, u sabor još nije stigao - ali ocjena oporbe je tu.

„Ono što je poprilično šokantno je da je taj program izrađen poprilično zbrda-zdola“, rekla je Marija Puh, saborska zastupnica HNS-a.

Ministar Dobrović šuti. Brani ga Nikola Grmoja.

„To je plan koji uvažava cirkularnu ekonomiju, koji se brine o kružnom gospodarenju otpadom, koji ne pogoduje otpadnoj mafiji, i velikim centrima za gospodarenje otpadom“, kaže Nikola Grmoja.

Građani će biti obvezni odvajati otpad

Zmajlović tvrdi da Mostov plan ide u korist Milana Bandića.

Za njega je u ovom prijedlogu plana osigurano 100 milijuna kuna nenamjeskih sredstava za takozvano interventno rješavanje pitanja gospodarenja otpada u Zagrebu dok za sustavno rješenje opet neće biti novaca.

Kada se plan usvoji, građani će biti obvezni odvajati otpad.

U novom planu ministar je postavio ciljeve i iznad onih koje traži Europska unija. A s druge strane samo komunalni otpad koji bismo u iduće tri godine trebali svesti na 50% tek je na 18.

Kazne su milijarde kuna, no ministra Dobrovića zasad za to nije briga.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se