Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Andrija Jarak o detaljima

VELIKA POLICIJSKA AKCIJA 'Ozbiljna je situacija. Potvrđuje to i šutnja USKOK-a i DORH-a'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kakva je akcija u tijeku i je li točno da je opljačkano iz sjedišta MUP-a zapravo novac koji su osumnjičeni prali za narkokartel iz Perua, izvijestio je Andrija Jarak.

U tijeku je velika policijska akcija u Zagrebu. U suradnji s USKOK-om policija provodi istragu koja je dio velike međunarodne akcije. Pokušavaju otkriti - jesu li hrvatske tvrtke sudjelovale u pranju novca za južno-američki narko kartel!

Pročitajte i ovo Pljačka vozila FINA-e u Rijeci Riješena velika pljačka VIDEO Pao pljačkaš kombija FINA-e, policija objavila dramatičnu snimku uhićenja: "Policija je, gospođo", "Dijete mi spava" Provjereno: Inflacija - 5 PROVJERENO ISTRAŽUJE Kako se Hrvati čuvaju od inflacije i pripremaju za novu valutu? "Kada posjedujete taj plemeniti metal, ne ovisite o nikome"

Za sada je privedeno 15-ak osoba. 280 tisuća eura i dva kilograma zlata ukradenih iz sjedišta MUP-a prije nekoliko dana povezuje se s ovim uhićenjima. Neslužbeno doznajemo da su dvojica osumnjičenih pobjegli u inozemstvo. Istražitelji sumnjaju da je fiktivnim otkupom zlata i pranjem novca proračun oštećen za čak 500 milijuna kuna. USKOK i DORH večeras bez informacija o istrazi.

Andrija Jarak: Situacija je ozbiljna

'U policiju su mi potvrdili da je u tijeku velika akcija, rade je u koordinaciji s USKOK-om.

Privedeni će nakon saslušanja u petak biti dovedeni na daljnje ispitivanje u sjedište USKOK-a. Mjesecima su i policija i USKOK istraživali tko su vlasnici, tko se krije iza malih fiktivnih tvrtki koje su dobile stotine milijuna kuna na svoj račun. Navodno su se bavile otkupom zlata, no po svemu sudeći ispostavilo se da je to bilo jedno klasično pranje novca i to za jednu južnoameričku narko mafiju.

Ključ sumnje istražitelja je bio taj što je poznato da tvrtke koje se bave otkupom zlata moraju ispoštivati određene standarde, moraju imati zaštićene blindirane prostorije. Jednako tako moraju imati blindirana vozila kad to zlato vode u inozemstvo. Međutim ovdje se radilo o tvrtkama koje nisu imale nijednog zaposlenog.

Što se tiče osobe od koje je oduzeto 280 tisuća eura i dva kilograma zlata neslužbeno se doznaje da je on isto na popisu tih ljudi zajedno sa svojim ocem. No, pojavila se informacija da su njih dvojica pobjegli iz države i da nisu više u Hrvatskoj.

Ozbiljna je situacija. Potvrđuje to i šutnja koja je ovdje u USKOK-u i DORH-u. Radi se o nevjerojatnih 500 milijuna kuna. To je iznos za koji je oštećen državni proračun i do kojeg su došli istražitelji. Sve je izvjesnije da je ova pljačka u središtu krim-policije Heinzelovoj ulici povezana s ovim uhićenjima, no kažem mjesecima se radila ova akcija. Uistinu jedna velika afera pranja novca', izvijestio je Andrija Jarak za Dnevnik Nove TV.

U petak prijepodne ispitivanje

Tijekom četvrtka policija je uhićivala osumnjičene, pretrasala im stanove i poslovne prostore, a svi bi na kraju trebali prenoćiti u policijskom pritvoru na Oranicama. Prije ispitivanja u sjedištu Uskoka, što će se najvjerovatnije dogoditi u petak prijepodne, osumnjičene će ispitati i djelatnici policijskog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta koji su po nalogu Uskoka proveli uhićenja i pretrese.

Zbog provale u sjedište zagrebačke kriminalističke policije sa svojih su dužnosti odstupili ravnatelj policije Vlado Dominić, načelnik zagrebačke policije Goran Burušić i još dvojica zagrebačkih policijskih dužnosnika, dok je s dužnosti udaljen zagrebački načelnik organiziranog kriminaliteta Željko Dolački u čijem se uredu nalazio provaljeni sef. (Hina/Andrija Jarak/Ma.B.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene